Καναδική Ένωση Βιβλιοθηκών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Καναδική Ένωση Βιβλιοθηκών (αγγλ.Canadian Library Association/Association canadienne des bibliothèques - CLA) ιδρύθηκε το 1946 στο Χάμιλτον του Οντάριο και είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός ο οποίος εκπροσωπεί την καναδική κοινότητα βιβλιοθηκών και πληροφόρησης. Η CLA μέσα από τη δράση της προάγει την αντίληψη ότι οι βιβλιοθήκες και η αρχή της πνευματικής ελευθερίας και της ελεύθερης παγκόσμιας πρόσβασης στην πληροφόρηση είναι τα βασικά συστατικά μιας δημοκρατικής κοινωνίας.

Διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η CLA διοικείται [1] από ένα εκλεγμένο Εκτελεστικό Συμβούλιο, το οποίο απαρτίζεται από τον Πρόεδρο (President), τον Αντιπρόεδρο (Vice President), τον Ταμία (Treasurer) και τρεις Γενικούς Συμβούλους (Councillors-at-Large), το οποίο είναι υπεύθυνο για την εύρυθμη λειτουργία της ένωσης. Το έργο του Εκτελεστικού Συμβουλίου υποστηρίζεται από περισσότερες από 30 Επιτροπές (Committees) και Ομάδες Ειδικού Ενδιαφέροντος (Interest Groups). Οι Επιτροπές διακρίνονται σε Μόνιμες (Standing Committees) και Συμβουλευτικές (Advisory Committees) εκ των οποίων οι Μόνιμες Επιτροπές διαχειρίζονται σημαντικές υποθέσεις της ένωσης, ενώ οι Συμβουλευτικές Επιτροπές συγκροτούνται για να παρέχουν καθοδήγηση για ζητήματα που αφορούν στην ένωση και έχουν συγκεκριμένη διάρκεια λειτουργίας.

Σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασικός σκοπός [2]της CLA είναι η εκπροσώπηση της κοινότητας των βιβλιοθηκών του Καναδά ,η ενίσχυση του έργου της και η προώθηση των συμφερόντων των μελών της. Σύμφωνα με το καταστατικό της η CLA επιδιώκει να αναπτύξει την ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ των μελών της, να ενθαρρύνει και να υποστηρίξει υψηλής ποιότητας επαγγελματική υποστήριξη στα μέλη της, να συνεργάζεται με ενώσεις βιβλιοθηκών εντός και εκτός των γεωγραφικών συνόρων του Καναδά και να προωθήσει την υποστήριξη των υπηρεσιών βιβλιοθηκών και πληροφόρησης από το ευρύ κοινό.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως μέλη [3] της ένωσης εγγράφονται:

Ιδρύματα (Institutional Membership):

ιδρύματα και οργανισμοί που ενδιαφέρονται και σχετίζονται με τις βιβλιοθήκες και τις υπηρεσίες πληροφόρησης.

Μεμονωμένα άτομα ως μέλη (Personal Membership):

όσοι ενδιαφέρονται για τη Βιβλιοθηκονομία και τις υπηρεσίες πληροφόρησης. Η συγκεκριμένη κατηγορία μελών υποδιαιρείται περαιτέρω ως εξής:

  • Φοιτητές (Student Membership): άτομα, τα οποία παρακολουθούν μεταπτυχιακά προγράμματα στον τομέα της Βιβλιοθηκονομίας.
  • Άνεργοι/ άτομα που δεν εργάζονται λόγω γονικής άδειας (Unemployed/Parental Leave/Long term Disability Membership): όσοι βρίσκονται σε μακροχρόνια άδεια ή είναι προσωρινά άνεργοι.
  • Συνταξιούχοι (Retired Membership): όσοι είναι άνω των 55 ετών, δεν απασχολούνται σε κάποια θέση εργασίας και επιθυμούν ενισχύσουν το έργο της ένωσης.
  • Μέλη που δικαιούνται έκπτωση (Discount Membership): άτομα με ετήσιο εισόδημα έως 40.000 δολάρια.
  • Συμβούλια Ένωσης Διαχειριστών Καναδικών Βιβλιοθηκών/ Διαχειριστές - Μέλη (Canadian Library TrusteesTM Association (CLTA) Library Boards/Trustee Membership): η συγκεκριμένη κατηγορία μελών απευθύνεται σε Συμβούλια δημόσιων βιβλιοθηκών.

Δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η CLA αποτελεί συνδετικό κρίκο μεταξύ των επαγγελματιών της πληροφόρησης του Καναδά και προωθεί την ανάπτυξη συνεργατικών σχέσεων μεταξύ τους. Παρέχει στα μέλη της καθοδήγηση και ευκαιρίες επαγγελματικής δικτύωσης, διαχειρίζεται μείζονα ζητήματα που επηρεάζουν τις βιβλιοθήκες και υπερασπίζεται το ρόλο τους. Επιπλέον, διοργανώνει συχνά εκπαιδευτικά εργαστήρια και σεμινάρια, μέσω των οποίων προωθεί τη συνεχή μάθηση και κατ’ επέκταση την επαγγελματική εξέλιξη των μελών της. Τέλος, διοργανώνει ετησίως το εθνικό συνέδριο (CLA National Conference and Trade Show) [4], κατά τη διάρκεια του οποίου πραγματοποιείται η ετήσια Γενική Συνέλευση (Annual General Meeting) αλλά και οι συναντήσεις των Τμημάτων και των Ομάδων Ειδικού Ενδιαφέροντος της CLA.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Διοίκηση της CLA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Ιουλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2019. 
  2. Αποστολή της CLA [νεκρός σύνδεσμος]
  3. «Κατηγορίες μελών της CLA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Αυγούστου 2012. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2012. 
  4. «Εθνικό συνέδριο της CLA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2012. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]