Κανάλια Κέρκυρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κανάλια Κέρκυρας
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Κανάλια Κέρκυρας
39°36′20″N 19°53′33″E
ΧώραΕλλάδα
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων
Γεωγραφική υπαγωγήΚέρκυρα
Πληθυσμός4.768 (2021)

Τα Κανάλια είναι δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Κερκυραίων.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πριν υπαχθούν στον δήμο Κερκυραίων τα Κανάλια ήταν κοινότητα που προέκυψε από την συγχώνευση των τριών κοινοτήτων, Αρβανιτοκάναλου, Ρωμαίικου καναλιού και Αγίας Ελένης. Όταν έγινε η ένωση των κοινοτήτων συμπεριλήφθηκαν οι περιοχές Καντακαλού, Αγίας Βουργής, Καλλιθέας, Ραδιοφωνικού Σταθμού, η περιοχή μέχρι τά Τρία Γεφύρια, η περιοχή μέχρι τήν Αλεπού καί η περιοχή μέχρι την κοινότητα Βυρού(Βρυώνη).

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα Κανάλια η περιοχή το έλαβε, διότι κατά τα χρόνια τού Μεσαίωνα και κατά την Ενετική κυριαρχία κατασκευάστηκε στην Κέρκυρα διώρυγα (κανάλι), η οποία συνέδεε την λιμνοθάλασσα του Χαλικιόπουλου, η οποία τότε ήταν το εμπορικό λιμάνι της Κέρκυρας, με το Ιόνιο Πέλαγος ενώνοντας την ανατολική ακτή τής Κέρκυρας με την δυτική.

Η διώρυγα ακόμα χρησίμευε σαν αμυντικό μέσο προστασία των πλοίων από πειρατές και επιδρομείς όταν δέχονταν επίθεση στην ανοικτή θάλασσα τού Ιονίου Πελάγους. Τότε τα καράβια έμπαιναν στην διώρυγα και έβγαιναν στο λιμάνι αποφεύγοντας τα εχθρικά πλοία. Σήμερα η διώρυγα αυτή δεν υπάρχει. Φαίνεται όμως σε βιβλία της εποχής και τα διάφορα χειρόγραφα περιηγητών και ιστορικών οι οποίοι επισκέφτηκαν την Κέρκυρα κατά τον 12ο ως τον 15ν αιώνα.

Η κοινότητα τού Αρβανιτοκάναλου ονομάστηκε έτσι από τους Βορειοηπειρώτες πρόσφυγες που την κατοίκησαν μετά την δίωξή τους από το κομμουνιστικό καθεστώς τής Αλβανίας.[εκκρεμεί παραπομπή] Η περιοχή αυτή περιλαμβάνει την περιοχή γύρω από την εκκλησία τού Αγίου Νικολάου. Η κοινότητα τού Ρωμαίικου Καναλιού, ονομάστηκε έτσι για να διαχωριστεί από την κοινότητα τού Αρβανιτοκάναλου, διότι κατοικείται από Κερκυραίους ντόπιου (Ρωμιούς). Η κοινότητα τής Αγίας Ελένης ονομάστηκε από την εκκλησία τής Αγίας Ελένης η οποία υπάρχει στα Κανάλια.