Καμπαναριό

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Το καμπαναριό της Καρίταινας, έργο του 14ου αι., ασκητικής βυζαντινής αρχιτεκτονικής

Το καμπαναριό ή κωδωνοστάστιο, είναι αρχιτεκτονική κατασκευή σε σχήμα πύργου με σκοπό την ανάρτηση καμπανών, και ονομάζεται έτσι άσχετα αν φέρει καμπάνες ή όχι. Συναντάται κυρίως σε εκκλησίες. Τα αρχιτεκτονικά του χαρακτηριστικά είναι διαλεγμένα κατά τέτοιο τρόπο ώστε να συμβαδίζει μεν στον γενικό αρχιτεκτονικό ρυθμό του κτιρίου, στο οποίο υπάγεται, αλλά και να λειτουργεί ως μουσικό ηχητικό όργανο για να ενισχύει τον ήχο της καμπάνας και να τον μεταφέρει όσο το δυνατό μακρύτερα.

Ιστορική αναδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως αρχική μορφή πιθανολογείται ότι αποτέλεσε τη συνέχεια των αμυντικών ρωμαϊκών πύργων· ωστόσο με την πάροδο των αιώνων απέκτησε διαφορετική λειτουργική και καλλιτεχνική σημασία. Οι κομψές οξυκόρυφες απολήξεις του αποτέλεσαν όχι μόνο το αρχιτεκτονικό συμπλήρωμα του ναού, αλλά και ένα στοιχείο που με το έντονο κατακορυφισμό του προσέλαβε θριαμβικό και ταυτόχρονα συμβολικό χαρακτήρα.

Τύποι καμπαναριών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα καμπαναριά διαιρούνται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: στα πυργοειδή και σε εκείνα που χαρακτηρίζονται από διάτρητα τοιχώματα. Σε σχέση με το ναό μπορούν να διακριθούν σε ανεξάρτητα ή συνεχόμενα με αυτόν κτίσματα. Στα παλαιότερα καμπαναριά που σώζονται μέχρι σήμερα συγκαταλέγεται εκείνο του Αγίου Απολλιναρίου ιν Κλάσε (Sant΄Apollinare in Clase) στην Ραβένα του 6ου αι. Έχει κυκλική κάτοψη και φέρει επάλληλες σειρές μονόλοβων, δίλοβων και τρίλοβων παραθύρων, χαρακτηριστικά της βυζαντινής τέχνης.

Τα ψηλότερα καμπαναριά της Ελλάδος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα ψηλότερα καμπαναριά της Ελλάδος βρίσκονται: στην Ζάκυνθο στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου, στην Αίγινα στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου, στην Κατερίνη στον Ιερό Ναό της Αγίας Άννης, και στο Άργος στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Οταγουέι Μαρκ, Τα ωραιότερα χωριά της Ελλάδος και ελληνικά νησιά (Αγγλικά), 2000, εκδ. Γ. Βασδέκης ISBN 960-7370-81-3

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα