Καματερό

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καματερό Αττικής
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Καματερό Αττικής
38°3′36″N 23°42′42″E
ΧώραΕλλάδα[1]
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Αγίων Αναργύρων-Καματερού
Έκταση5,95 km²[2]
Υψόμετρο160 μέτρα[2]
Πληθυσμός29.179 (2021)[3]
Ταχ. κωδ.13451
Τηλ. κωδ.210
Ζώνη ώραςUTC+02:00 (επίσημη ώρα)
UTC+03:00 (θερινή ώρα)

Το Καματερό είναι δήμος του πολεοδομικού συγκροτήματος των Αθηνών και εντάσσεται στη περιφερειακή ενότητα του Δυτικού Τομέα της πρωτεύουσας. Συνορεύει νοτιοδυτικά με την Πετρούπολη, νότια με το Ίλιον και νοτιοανατολικά με τους Αγίους Αναργύρους. Είναι χτισμένο στις παρυφές του Ποικίλου Όρους. Από το 2010 είναι οικισμός του δήμου Αγίων Αναργύρων-Καματερού.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι χτισμένο στους πρόποδες του Ποικίλου Όρους, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν κατασκευαστεί σύγχρονα συγκροτήματα από μεζονέτες σε μερικές αραιοκατοικημένες γειτονιές της περιοχής. Στο κέντρο της πόλης του Καματερού υπάρχουν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα από τάφους και οικίες, όπως επίσης και στην περιοχή του Γεροβουνού. Επίσης πάνω από την πόλη του Καματερού, από τα σημεία Λόφος και Προφήτης Ηλίας ο επισκέπτης μπαίνει πλέον στο Ποικίλο Όρος, στο οποίο έχουν γίνει εκτεταμένες αναδασώσεις με σκοπό την οικολογική του ανασυγκρότηση. Στον Προφήτη Ηλία γίνονται πολλές εκδηλώσεις στο ανοιχτό θέατρο. Ο Προφήτης Ηλίας έχει θέα όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής μέχρι και το Σαρωνικό. Χώρος πρασίνου στο Καματερό είναι και το Πάρκο Ειρήνης στη συνοικία του Αττάλου, με το θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης». Στο Καματερό η υπογειοποίηση του κεντρικού ρέματος της Εσχατιάς και η διαμόρφωση του χώρου υπεράνω του ρέματος αλλάζουν την όψη της πόλης. Λόγω του χαρακτηριστικού επιμήκους σχήματος του Δήμου, η συνοικία έχει τη δική της ζωή και ταυτότητα γύρω από τις τοπικές πλατείες και τα σημεία αναφοράς κάθε γειτονιάς. Στην περιοχή υπάρχουν πολλά κέντρα εστίασης και αναψυχής τόσο στην πλατεία Δημοκρατίας, που βρίσκεται στο κέντρο της δημοτικής κοινότητας, καθώς και στην πλατεία του Καματερού στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, ενώ στη συνοικία του Αττάλου λειτουργούν αθλητικές εγκαταστάσεις με γήπεδα τένις και μπάσκετ. Το δημοτικό στάδιο βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του Καματερού, στις παρυφές του Δήμου, ενώ στη συνοικία του Γεροβουνού λειτουργεί κλειστό γυμναστήριο και γήπεδο πολλαπλών χρήσεων στο οποίο διεξάγονται αθλητικές και μη εκδηλώσεις.

Η περιοχή καθίσταται προσβάσιμη μέσω της Λεωφόρου Φυλής που ενώνει το κέντρο της Αθήνας με τον Δήμο. Στο Καματερό τελειώνει και η επέκταση της οδού Θηβών. Ο οικιστικός πυρήνας εντοπίζεται γύρω από την Πλατεία Ηρώων, που τιμά με το όνομά της μάχη που έγινε στην περιοχή επί της τουρκοκρατίας[4], αλλά και στην Πλατεία Αγίου Νικολάου από την ομώνυμη εκκλησία. Στην περιοχή λειτουργεί και δίκτυο τρόλεϊ για το Μετρό του Αγ.Αντωνίου στο Περιστέρι, καθώς και λεωφορειακές γραμμές για τους σταθμούς Ανθούπολη και Αττική.

Η ονομασία του δήμου προέρχεται από την οικογένεια του Καματερού που πρωτοκατοίκησε την περιοχή.[5]

Βορειοδυτικά:Άνω Λιόσια Βόρεια:Ζεφύρι Βορειοανατολικά:Αχαρνές
Δυτικά:Όρος Αιγάλεω Καματερό Ανατολικά:Νέα Ιωνία
Νοτιοδυτικά:Πετρούπολη Νότια:Ίλιον Νοτιοανατολικά:Άγιοι Ανάργυροι

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχαιότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Ευπυρίδες

Σύμφωνα με τον John S. Traill σε θέση κοντά στο Καματερό βρισκόταν το κέντρο του αρχαίου δήμου των Ευπυριδών (αρχαία ελληνικά: Εὐπυρίδαι‎‎),[6] ο οποίος ήταν δήμος των Μεσογείων και ανήκε στην Λεοντίδα φυλή. Μαζί με τους γειτονικούς δήμους των Κρωπιδών και των Πηλήκων συναποτελούσαν θρησκευτική ένωση, ενώ παράλληλα ονομάζονταν Τρίκωμοι, σύμφωνα με τον Στέφανο τον Βυζάντιο.[7] Ο δημότης των αρχαίων Ευπυριδών ονομαζόταν Ευπυρίδης.

Ελληνική Επανάσταση του 1821

Η Μάχη του Καματερού ήταν ένοπλη σύγκρουση της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 1827, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του Κιουταχή εναντίον της Αττικής. Οι ελληνικές δυνάμεις ηττήθηκαν και ο αρχηγός τους, Διονυσίος Βούρβαχης σκοτώθηκε. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται στο δήμο Πολιτιστικές και Αθλητικές Εκδηλώσεις  προς τιμή των ήρωων της μάχης του Καματερού.

Αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Π.Α.Ο. Καματερού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Καματερό εδρεύει ο Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Όμιλος Καματερού που ιδρύθηκε επίσημα το 1966 και δραστηριοποιείται στο ποδόσφαιρο.

Η ιστορία του ξεκινάει από τη γειτονική Πετρούπολη το 1951, όποτε και ιδρύθηκε η «Αθλητική Ένωση Πετρούπολης» η οποία αρχικά αγωνίστηκε σαν ανεξάρτητο σωματείο και το 1957 μετονομάστηκε σε «Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Όμιλος Πετρούπολης», αναγνωρίστηκε επίσημα από την ΕΠΟ με Αριθμό Μητρώου ΕΠΟ 666 και έγινε επίσημα μέλος της ΕΠΣΑ. Το 1966 ο Άρης Αθηνών μεταφέρει την έδρα του από τα Θυμαράκια στην Πετρούπολη και μετονομάζεται σε «Άρης Πετρούπολης», ενώ ο Π.Α.Ο. Πετρούπολης του παραχώρησε έμψυχο δυναμικό ποδοσφαιριστών και μετέφερε την έδρα του στο Καματερό, μετονομαζόμενος σε «Π.Α.Ο. Καματερού».

Το 1969-70 αναδείχθηκε πρωταθλητής Γ΄ Κατηγορίας και προβιβάστηκε στη Β΄. Το 1971-72 κατέλαβε την 3η θέση του 2ου ομίλου και κέρδισε την άνοδο στην Α΄ Κατηγορία της ΕΠΣΑ, όπου αγωνίστηκε για πρώτη φορά το 1972-73, για να δώσει εκ νέου το παρών το 1978-79 και το 1979-80 και να επιστρέψει το 1985-86 και να αγωνιστεί επί σειρά ετών. Το 1996-96 υπήρξε φιναλίστ του Κυπέλλου ΕΠΣΑ, όπου στην πρώτη συμμετοχή της ιστορίας της στον τελικό του θεσμού στο γήπεδο της Ριζούπολης γνώρισε την ήττα με 4-1 από την Α.Π.Ε. Αγία Ελεούσα στην οποία έπαιζαν ο παλαίμαχος Δημήτρης Χόρτσας και ο νεαρός τότε Χρήστος Πατσατζόγλου.

Άτταλος Καματερού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αθλητικός Όμιλος Άτταλος Καματερού ιδρύθηκε το 1990 και δραστηριοποιείται στην καλαθοσφαίριση και στην πετοσφαίριση.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Ελληνικά) Βάση δεδομένων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 dlib.statistics.gr/Book/GRESYE_02_0101_00098%20.pdf.
  3. Ελληνική απογραφή 2021.
  4. «Οδοιπορικό από την περιβαλλοντική εργασία του Πειραματικού Λυκείου Αγίων Αναργύρων». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 7 Απριλίου 2009. 
  5. Ιστορία του Καματερού[νεκρός σύνδεσμος]
  6. John S. Traill: Demos and trittys. Epigraphical and topographical studies in the organization of Attica. Athenians Victoria College, Toronto 1986, p. 131.
  7. Στέφανος Βυζάντιος, "Εθνικά", ("Stephani Byzantii Ἐθνικων quæ supersunt." Gr. Edidit Anton Westermann, Λειψία 1839), [...] "Ευπυρίδαι, δήμος [της] Λεοντίδος φυλής. ο δημότης Ευπυρίδης. Τρικώμους δε τούτους εκάλουν, Ευπυρίδας, Κεκροπίδας, Πήλικας. τα τοπικά εξ Ευπυριδών, εις Ευπυριδών και εν Ευπυριδών". [...], σελ. 126.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]