Καμίγ Ντεμουλέν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Καμίλ Ντεμουλέν)
Καμίλ Ντεμουλέν
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση2  Μαρτίου 1760[1][2][3]
Guise[4]
Θάνατος5  Απριλίου 1794[1][2][3]
Παρίσι[4][5]
Αιτία θανάτουαποκεφαλισμός
Τόπος ταφήςErrancis Cemetery και Κατακόμβες του Παρισιού
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά[1]
ΣπουδέςΛύκειο Λουί-λε-Γκραν
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδημοσιογράφος
πολιτικός
δικηγόρος
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΛέσχη των Κορδελιέρων
Οικογένεια
ΣύζυγοςLucile Duplessis
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμέλος της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης
Βραβεύσειςγενικός διαγωνισμός
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Καμίλ Ντεμουλέν (πλήρες όνομα: Λυσί Σεμπλίς Καμίγ Μπενουά Ντεμουλέν, γαλλ. Lucie Simplice Camille Benoît Desmoulins, 2 Μαρτίου 1760 - 5 Απριλίου 1794) ήταν Γάλλος δημοσιογράφος, δικηγόρος και πολιτικός. Υπήρξε θρυλική φυσιογνωμία της Γαλλικής Επανάστασης και από τους στενούς φίλους του Μαξιμιλιανού Ροβεσπιέρου.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ντεμουλέν ήταν γιος του Ζαν Μπενουά Νικολά Ντεμουλέν (1725-1794), ειρηνοδίκη στην πόλη Γκιζ στην περιοχή της Πικαρδίας και της Μαρί-Μαντλέν Γκοντάρ ενώ είχε και επτά αδέλφια. Εισήχθη με υποτροφία στο ονομαστό Λύκειο Λουί-λε-Γκραν (Μέγας Λουδοβίκος), όπου έκανε εξαίρετες σπουδές, κατατασσόμενος μάλιστα πρώτος στην τελική βαθμολογία των αποφοίτων της τάξης του, μπροστά από τον Μαξιμιλιανό Ροβεσπιέρο, συμμαθητή και φίλο του. Αμέσως μετά μετέβη στο Παρίσι όπου και άρχισε να ασκεί τη δικηγορία.

Το Νοέμβριο του 1789 έκανε την πρώτη του εμφάνιση του στη δημοσιογραφία, εκδίδοντας την εφημερίδα Επαναστάσεις της Γαλλίας και της Βραβάνδης, η οποία περιελάμβανε 86 σελίδες. Μέσα από αυτή, καταδίκαζε επιμόνως τη διαπλοκή, τις μηχανορραφίες και τις ίντριγκες της αριστοκρατικής γαλλικής τάξης. Στις 29 Δεκεμβρίου 1790 παντρεύτηκε την Αν Λουσίλ Λαριντόν-Ντυπλεσί στην καθολική εκκλησία του Αγίου Σουλπικίου στο Παρίσι. Το νεαρό αυτό ζευγάρι, το οποίο αντήλλαξε αναρίθμητο αριθμό γραμμάτων αγάπης και πάθους, θεωρήθηκε από τους συγχρόνους του ένα σύμβολο του θριάμβου του έρωτα στα δύσκολα χρόνια της γαλλικής επανάστασης. Μάρτυρες του γάμου ήταν ο Ροβεσπιέρος και ο Λουί-Σεμπαστιάν Μερσιέ.

Ο Ντεμουλέν υπήρξε από τους πρώτους που οραματίστηκαν την επανάσταση στη Γαλλία. Εκτελέστηκε στην γκιλοτίνα στις 5 Απριλίου του 1794.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ντούρσμιντ Έρικ, Το Σφύριγμα της Λεπίδας, εκδόσεις Ενάλιος, Αθήνα 2010

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]