Καλώδιο CAT3

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το καλώδιο της κατηγορίας 3 (αγγλ. category 3 ή CAT 3), γνωστό απλά και ως CAT 3, είναι ένας τύπος καλωδίων σύμφωνα με την προδιαγραφή EIA/TIA-568B. Είναι αθωράκιστο καλώδιο από δύο περιπλεγμένες ίνες και έχει πιστότητα μεταφοράς μέχρι και 10 Mbit/s και πιθανό εύρος ζώνης 16 MHz. Είναι μέρος μιας σειράς χάλκινων καλωδίων ευρείας χρήσης κατάλληλο και για την χρήση στην δομή δικτύων ηλεκτρονικών υπολογιστών στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Εγκαταλείφτηκε όμως, αφού αντικαταστάθηκε από το πιο μοντέρνο καλώδιο της κατηγορίας 5, παραμένοντας όμως σε εφαρμογή στα δίκτυα αναλογικής τηλεφωνικής τηλεπικοινωνίας.

Αντίθετα με την προδιαγραφή των καλωδίων κατηγορίας 1, 2, 4 και 5, η προδιαγραφή του καλωδίου CAT 3 παραμένει να ισχύει στα πλαίσια των προδιαγραφών της TIA/EIA-568-B.

Μια κάποια αναβάθμιση των δικτύων βάση καλωδίων CAT 3 επιτεύχθηκε με την εφαρμογή της προδιαγραφής 100BASE-T4, που επιτυγχάνει ταχύτητα μέχρι 100 Mbit/s αφού χρησιμοποιούνται τέσσερα ζεύγη ινών και επιτυγχάνοντας ένα πολύ υψηλότερο εύρος ζώνης.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]