Καλλίμαχος (πολέμαρχος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καλλίμαχος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση6ος αιώνας π.Χ.
Άφιδνα
Θάνατος490 π.Χ.
Μαραθώνας
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Αθήνα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
Οικογένεια
ΤέκναΛέαρχος
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςπολέμαρχος
Πόλεμοι/μάχεςΜάχη του Μαραθώνα
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΆρχων πολέμαρχος (489 π.Χ.)
στρατηγός

Ο Καλλίμαχος ο Αφιδναίος (θάν. 490 π.Χ.) ήταν Αθηναίος πολέμαρχος στη μάχη του Μαραθώνα ο οποίος, αφού πείστηκε από τον Μιλτιάδη, με τη ψήφο του καθόρισε την τελική απόφαση για άμεση επίθεση εναντίον των Περσών.[1] Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο κατάγονταν από τις Αφίδνες.[2]

Η μάχη του Μαραθώνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Μάχη του Μαραθώνα

Ο Μιλτιάδης πήγε και βρήκε τον Καλλίμαχο όταν οι γνώμες των δέκα στρατηγών των Αθηναίων που αποφάσισαν τη σύγκρουση της Αθήνας με την αυτοκρατορία των Περσών το 490 π.Χ. μοιράστηκαν στα δύο. Επειδή κι ένας ενδέκατος με το αξίωμα του πολεμάρχου των Αθηναίων είχε δικαίωμα ψήφου, ο Καλλίμαχος είχε δικαίωμα ψήφου που είχε το ίδιο βάρος με την ψήφο των στρατηγών.[3] Ο Μιλτιάδης κατάφερε να πείσει τον Καλλίμαχο τονίζοντάς του ότι όλα κρέμονται πάνω του.[4] Το όνομά του έμεινε στην ιστορία, γιατί η δική του ψήφος, η ενδεκάτη, έκρινε το αδιέξοδο, όταν ισοψήφισαν οι στρατηγοί, υποστηρίζοντας οι πέντε ότι είναι μάταιο να συγκρουστεί η Αθήνα με τους παντοδύναμους Πέρσες και οι άλλοι πέντε συμφωνώντας με τη γνώμη του Μιλτιάδη να αγωνιστούν στον Μαραθώνα.

Στη Μάχη του Μαραθώνα ο Καλλίμαχος διοικούσε τη δεξιά πτέρυγα του αθηναϊκού στρατού[5][1] που μαζί με τη αριστερή πτέρυγα που διοικούνταν από τους Πλαταιείς περικύκλωσαν την περσική παράταξη.

Ο πολέμαρχος Καλλίμαχος σκοτώθηκε σε μάχη κατά την διάρκεια της υποχώρησης των Περσών στα πλοία τους.[6] Οι Αθηναίοι τον απεικόνισαν μαζί με τον Μιλτιάδη ως πρωταγωνιστή στην περίφημη ζωγραφική παράσταση της μάχης, στην Ποικίλη Στοά[7] και ανήγειραν προς τιμήν του το αναθηματικό μνημείο της Νίκης του Καλλιμάχου στον Παρθενώνα. Το άγαλμα της Νίκης του Καλλιμάχου αποκαταστάθηκε και εμφανίστηκε στις 26 Οκτωβρίου 2010 στο κοινό για πρώτη φορά ως πλήρες μνημείο στο Μουσείο της Ακρόπολης.[8]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Εγκυκλοπαίδεια Νέα Δομή. Τεγόπουλος - Μανιατέας. 1996. σελ. 285, τομ. 15. 
  2. Ηρόδοτος, Ιστορίαι, Ερατώ, 109.2, «ἦν δὲ τότε πολέμαρχος Καλλίμαχος Ἀφιδναῖος»
  3. Ηρόδοτος, Ιστορίαι, Ερατώ, 109.2, «τὸ παλαιὸν γὰρ Ἀθηναῖοι ὁμόψηφον τὸν πολέμαρχον ἐποιεῦντο τοῖσι στρατηγοῖσι»
  4. Ηρόδοτος, Ιστορίαι, Ερατώ, 109.6 «ταῦτα ὦν πάντα ἐς σὲ νῦν τείνει καὶ ἐκ σέο ἤρτηται»
  5. Ηρόδοτος, Ιστορίαι, Ερατώ, 111.1, «τοῦ μὲν δεξιοῦ κέρεος ἡγέετο ὁ πολέμαρχος Καλλίμαχος»
  6. Ηρόδοτος, Ιστορίαι, Ερατώ, 114.1, «καὶ τοῦτο μὲν ἐν τούτῳ τῷ πόνῳ ὁ πολέμαρχος διαφθείρεται, ἀνὴρ γενόμενος ἀγαθός»
  7. Παυσανίας, «Ελλάδος_περιήγησις», Αττικά, I.15.3, «τῶν μαχομένων δὲ δῆλοι μάλιστά εἰσιν ἐν τῇ γραφῇ Καλλίμαχός τε, ὃς Ἀθηναίοις πολεμαρχεῖν ᾕρητο»
  8. Συκκά, Γιώτα (27 Οκτωβρίου 2010). «Η Νίκη του Καλλιμάχου αποκαλύπτεται 25 αιώνες μετά». Η Καθημερινή. http://www.kathimerini.gr/409072/article/politismos/arxeio-politismoy/h-nikh-toy-kallimaxoy-apokalyptetai-25-aiwnes-meta. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουλίου 2015.