Καλημέρα (πόλη)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 40°15′00″N 18°17′00″E / 40.25°N 18.2833°E / 40.25; 18.2833

Καλημέρα
Città di Calimera
Εικόνα
Palazzo Comunale
Διοικητικές πληροφορίες
Χώρα    Ιταλία
Περιφέρεια   Απουλία
Επαρχία   Λέτσε
Άλλες πληροφορίες
Ταχυδρομικός  
κώδικας
  
 73021
Ζώνη ώρας   UTC+1
Τοποθεσία
Καλημέρα is located in Ιταλία
Καλημέρα
Καλημέρα
Χάρτης
Θέση του δήμου στην επαρχία του Λέτσε
Επίσημος ιστότοπος

Η Καλημέρα (ιταλ.Calimera) είναι μια μικρή πόλη 7.296 κατοίκων στη Νότια Ιταλία, την ονομαζόμενη Μεγάλη Ελλάδα (Magna Grecia). Ανήκει στην επαρχία του Λέτσε και βρίσκεται στην γεωγραφικά απομονωμένη περιοχή Γκρέτσια Σαλεντίνα της χερσονήσου του Σαλέντο, όπου το ελληνικό στοιχείο παρέμεινε ακμαίο έως τα νεότερα χρόνια. Σύμφωνα με την παράδοση, η ονομασία της κωμόπολης οφείλεται σε κάποιον ταξιδιώτη, ο οποίος, όταν πέρασε από αυτό το μέρος, ρώτησε έναν χωρικό για το όνομα του οικισμού. Ο τελευταίος, μην κατανοώντας την ξένη γλώσσα, έγνεψε του περαστικού ταξιδιώτη χαιρετώντας τον: «Καλημέρα», του είπε.

Οι κάτοικοι της πόλης, εκτός από τα ιταλικά, μιλούν επίσης τα γραικάνικα, ιδίωμα της περιοχής που συνδυάζει ελληνικά και ιταλικά στοιχεία. Εκτός από τη γλώσσα, η ελληνική επιρροή είναι εμφανής και στην παράδοση των κατοίκων της περιοχής.

Το 1960 ο Δήμος Αθηναίων δώρισε στην Καλημέρα μια ταφική στήλη του 4ου π.Χ. αιώνα, η οποία έχει τοποθετηθεί στο πάρκο της πόλης με την επιγραφή: «Zeni sù en ise ettù sti Kalimera» (Τσένη 'σού 'εν είσαι ετού στη Καλημέρα), δηλαδή «Δεν είσαι ξένη, εδώ στην Καλημέρα».

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]