Καλαμοϊχθύς Καλαμπάρικους

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καλαμοιχθυς Καλαμπαρικους

Κατάσταση διατήρησης

Προ Απειλής (IUCN 3.1)
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Οικογένεια: Πολυπτερίδες
Γένος: Ερπετοϊχθύς
Είδος: Ερπετοϊχθύς Καλαμπαρικους
Συνώνυμα

Calamoichthys calabaricus
(J. A. Smith, 1865)

Ο Καλαμοϊχθύς Καλαμπάρικους (Λατινικά : Erpetoichthys calabaricus) ή νερόφιδο, είναι ένα είδος ψαριού του γλυκού νερού στην οικογένεια και στην τάξη των Πολυπτερίδων. Είναι το μόνο μέλος του γένους Ερπετοϊχθύς. Είναι εγγενές στην Δυτική και Κεντρική Αφρική, με το φυσικό του περιβάλλον να εκτείνεται από τον ποταμό Ογκούν της Νιγηρίας, στον ποταμό Τσιλοάνγκο στην Δημοκρατία του Κονγκό.

Το νερόφιδο έχει μέγιστο συνολικό μήκος 37 εκατοστά. Ζει σε αργή κίνηση ή μόνιμη, σε υφάλμυρα και γλυκά, ζεστά νερά (22-28°C ή 72-82°F). Μπορεί να αναπνέουν στον ατμοσφαιρικό αέρα (που σημαίνει ότι είναι σε θέση να επιβιώσουν σε νερό με χαμηλό διαλυμένο οξυγόνο περιεχόμενο) χρησιμοποιώντας ένα ζεύγος πνευμόνων. Αυτό το όργανο σημαίνει ότι μπορεί να επιβιώσει για ένα ενδιάμεσο χρονικό διάστημα έξω από το νερό μέχρι μιας ώρας. Τα νερόφιδα είναι νυκτόβια, και τρέφεται με σκουλήκια αννελιδών, καρκινοειδή και έντομα. Είναι αρκετά συχνά σε ενυδρεία. Το όνομα του γένους προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις καλάμι, ερπετό και ιχθύς. Το γένος είναι επίσης γνωστό ως Καλαμοϊχθύς.

Στο ενυδρείο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχουν την δυνατότητα να πηδήξουν έξω από τα ενυδρεία, διαθέτοντας πνεύμονες μαζί με τα βράγχια τους. Τα νερόφιδα μερικές φορές εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, καταναλώνοντας τα σκουλήκια για μεγαλύτερα ψάρια. Κάποια νερόφιδα έχουν επίσης την τάση να παραμείνουν κοντά στην επιφάνεια του νερού, για ασφάλεια από τα άλλα ψάρια.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Erpetoichthys calabaricus". Integrated Taxonomic Information System. Retrieved 27 December 2004.
  • "Erpetoichthys". Integrated Taxonomic Information System. Retrieved 4 May 2005.
  1. στο:a b c d Froese, Rainer and Pauly, Daniel, eds. (2014). "Erpetoichthys calabaricus" in FishBase. March 2014 version.
  2. Ένα κίτρινο-πράσινο Καλαμοϊχθύς Καλαμπάρικους μεταξύ δυο γκρι Πολύπτερων της Σενεγάλης
    L. Fishelson, Zoology, renewed and corrected ed. 1984, Hakibutz Hameuchad Pub. House, Israel 1984. Vol II, p.126 (Hebrew)