Το τσίμπημα της καρφίτσας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Κακό Κάτω Από τον Ήλιο)
Το τσίμπημα της καρφίτσας
ΣυγγραφέαςΑγκάθα Κρίστι
ΜεταφραστήςΆννα Παπαδημητρίου
ΤίτλοςEvil Under the Sun
ΓλώσσαΑγγλικά
Ημερομηνία δημοσίευσης1941
Σειράcanon of Hercule Poirot
ΧαρακτήρεςΗρακλής Πουαρό
ΤόποςΝτέβον
LΤ ID30059
Πρώτη έκδοσηCollins Crime Club
ΠροηγούμενοOne, Two, Buckle My Shoe
ΕπόμενοN or M?

Το τσίμπημα της καρφίτσας -γνωστό και με τον τίτλο «Κακό κάτω από τον ήλιο»- (αγγλ. τίτλος "Evil Under the Sun") είναι αστυνομικό μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι και πρωτοεκδόθηκε στην Αγγλία από την "Collins Crime Club" τον Ιούνιο του 1941[1]και στις ΗΠΑ από την "Dodd, Mead and Company" τον Οκτώβριο του ίδιου έτους[2].

Το βιβλίο μεταφέρθηκε στο κινηματογράφο με τον πρωτότυπο τίτλο του, "Evil Under the Sun", (ελλ. τίτλος «Δύο εγκλήματα κάτω από τον ήλιο»)[3]) το 1982 με πρωταγωνιστή, στον ρόλο του Ηρακλή Πουαρό, τον Πίτερ Ουστίνοφ.

Περίληψη της πλοκής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αρλένα είναι μία πολύ όμορφη πρώην ηθοποιός και επιρρεπής στο φλερτ νεαρή γυναίκα με πολλούς άνδρες να ελκύονται από αυτήν. Πηγαίνει στο Ξενοδοχείο Τζόλλυ Ρότζερ με τον σύζυγο της Κέννεθ και την κόρη (από προηγούμενο γάμο) του Λίντα Μάρσαλ. Η Λίντα Μάρσαλ, ένα δεκαεξάχρονο κορίτσι, αντιπαθεί την μητριά της πάρα πολύ. Η Αρλένα φλερτάρει στο ξενοδοχείο με έναν όμορφο άνδρα ονόματι Πάτρικ Ρέντφερν, που είναι ξετρελαμένος μαζί της. Αυτό κάνει τη σύζυγό του Κριστίν Ρέντφερν, μια μορφωμένη δασκάλα σχολείου, ζηλόφθονη και πληγωμένη. Επίσης στο ξενοδοχείο μένουν ο διάσημος ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό, η ενδυματολόγος και παιδική φίλη τού Κέννεθ Ρόζμουντ Ντάρνλεϋ, οι Αμερικανοί Οντίλ και Κάρρι Γκάρντενερ, ο συνταξιούχος Μέιτζορ Μπάρρυ, ο χυδαίος Χόρας Μπλατ, ο εφημέριος Στίβεν Λέιν και η γεροντοκόρη Έμιλυ Μπρούστερ.

Νωρίς το πρωί του φόνου, η Κριστίν βλέπει τη Λίντα κατά λάθος να ρίχνει ένα δέμα, που αποκαλύπτει μερικά κεριά. Η Κριστίν ζητά από την Λίντα να έρθει στον Κόλπο του Γλάρου μαζί της. Το ίδιο πρωινό, η Αρλένα βγαίνει με ένα θαλάσσιο ποδήλατο (ένα είδος σκάφους) και ζητά από τον Πουαρό να μην πει σε κανέναν που πηγαίνει. Στο μυαλό του Πουαρό η Αρλένα πάει να συναντήσει τον Πάτρικ Ρέντφερν, αλλά αποδεικνύεται λάθος, όταν ο Πάτρικ τον ρωτά αν έχει δει την Αρλένα.

Ο Πάτρικ Ρέντφερν ζητά από την Έμιλυ Μπρούστερ να τον συνοδεύσει σε μια εκδρομούλα με μηχανοκίνητο σκάφος. Ουσιαστικά φθάνουν στο Pixy Cove και βρίσκουν ένα πτώμα να κείται εκεί, με τεντωμένα χέρια και το πρόσωπο κρυμμένο με ένα καπέλο. Είναι το στραγγαλισμένο σώμα της Αρλένα, που δολοφονήθηκε στις 12 παρά τέταρτο.

Όταν αρχίζουν να ανακρίνουν τους ανθρώπους, ο Κένεθ Μάρσαλ λέει ότι ήταν στο δωμάτιό του δακτυλογραφώντας γράμματα την ώρα του φόνου. Η Λίντα ψεύδεται ότι συμπαθούσε την μητριά της. Επίσης ισχυρίζεται ότι αυτή και η Κριστίν πήγαν στον Όρμο του Γλάρου (Gull Cove) περίπου στις 10:30 και ότι επέστρεψε στο ξενοδοχείο περίπου στις 12 παρά τέταρτο, το οποίο θα σήμαινε ότι ήταν αδύνατο γι' αυτήν να έχει διαπράξει τον φόνο, επειδή ο φόνος διαπράχθηκε ακριβώς στις 12 παρά τέταρτο. Οι Γκάρντενερ ήταν με τον Ηρακλή Πουαρό την ώρα το φόνου και γι'αυτό υπεράνω υποψίας. Η Ρόζαμουντ Ντάρνλεϊ ισχυρίζεται ότι πήγε στο Sunny Ledge (άνωθεν του Όρμου της Νεράϊδας (Pixy Cove)) για να διαβάσει ένα βιβλίο. Λέει ότι δεν είδε κανέναν, επειδή συγκεντρωνόταν στο διάβασμα, αλλά, ενώ η Έμιλυ και ο Πάτρικ ήταν σε μια βάρκα, την είδαν εκεί. Όσο για τους υπόλοιπους της ομάδας, ο Στίβεν Λέιν και ο ταγματάρχης Μπάρρυ πήγε έξω και ο Χόρας Μπλατ σάλπαρε. Η Κριστίν, η Ρόζαμουντ, ο Κέννεθ και ο κος Γκάρντενερ όλοι πήγαν να παίξουν τένις το μεσημέρι.

Εν τω μεταξύ, ο Πουαρό ρωτά την καμαριέρα, τη Γκλάντυς Νάρρακοτ, αν έχει παρατηρήσει αν έλειπε ένα μπουκάλι. Ρωτά αυτό, επειδή νωρίτερα την ημέρα του φόνου η Έμιλυ Μπρούστερ τους είπε ότι είχε σχεδόν χτυπηθεί από μια πεταμένη μποτίλια. Η καμαριέρα δεν παρατήρησε ότι ένα μπουκάλι έλειπε, αλλά σημειώνει κάτι άλλο που φαινόταν παράξενο· κάποιος γέμισε τη μπανιέρα το μεσημέρι. Ο Πουαρό λέει ότι το μπάνιο δεν ήταν σημαντικό, αλλά το μπουκάλι ήταν πολύ σημαντικό. Η καμαριέρα επίσης άκουσε τον Κέννεθ Μάρσαλ να δακτυλογραφεί στο δωμάτιο του, επιβεβαιώνοντας την ιστορία του Κέννεθ και αποκαθαίροντάς τον από τις υποψίες.

Χαρακτήρες στο «Τσίμπημα της καρφίτσας»[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ηρακλής Πουαρό, ο διάσημος Βέλγος ντιτέκτιβ με το μικρά "φαιά κύτταρα".
  • Συνταγματάρχης Ουέστον, ο Αρχιεπιθεωρητής.
  • Επιθεωρητής Κόλγκεϊτ, ο αξιωματικός της έρευνας.
  • Λοχίας Φίλιπς, ένας αστυνομικός στην υπόθεση.
  • Δρ. Νήσντον, ο χειρουργός της αστυνομίας.
  • Λοχαγός Κένεθ Μάρσαλ, παρών σύζυγος της Αρλίνα, περήφανος σαν τον Εωσφόρο.
  • Αρλίνα Στιούαρτ Μάρσαλ, μια πρώην ηθοποιός και σύζυγος του Κέννεθ Μάρσαλ.
  • Λίντα Μάρσαλ, κόρη του Κένεθ και θετή κόρη της Αρλίνα, αφελής.
  • Πάτρικ Ρέντφερν, εραστής της Αρλίνα και σύζυγος της Κριστίν.
  • Κριστίν Ρέντφερν, σύζυγος του Πάτρικ, όμορφη με έναν άτονο τρόπο και μια "τρωκτική"/σιωπηλή γυναίκα.
  • Ρόζαμουντ Ντάρνλι, μια μοντέρνα σχεδιάστρια ρούχων και παλιά παιδική φίλη του Κένεθ.
  • Έμιλι Μπριούστερ, μια ηλικιωμένη παραθερίστρια.
  • κα Κάρι Γκάρντενερ, μια φλύαρη Αμερικανίδα τουρίστρια.
  • κος Όντελ Γκάρντενερ, Ο σύζυγος της κας Γκάρντενερ,ο οποίος πολύ υποχρεωτικά κάνει ότι του λέει η σύζυγός του.
  • κος Χόρας Μπλατ, ένας άνθρωπος με γιοτ, ένας "αυτοδημιούργητος" άνδρας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Chris Peers, Ralph Spurrier and Jamie Sturgeon. Collins Crime Club – A checklist of First Editions. Dragonby Press (Second Edition) March 1999 (Page 15)
  2. American Tribute to Agatha Christie
  3. http://www.cine.gr/film.asp?id=713297&page=2