Καθεδρικός Ναός του Σαν Κριστόμπαλ ντε Λα Λαγούνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 28°29′20″N 16°18′59″W / 28.48889°N 16.31639°W / 28.48889; -16.31639

Καθεδρικός Ναός του Σαν Κριστόμπαλ ντε Λα Λαγούνα
Catedral de San Cristóbal de La Laguna
Καθεδρικός Ναός του Σαν Κριστόμπαλ ντε Λα Λαγούνα
Χάρτης
Είδοςκαθεδρικός ναός της Καθολικής Εκκλησίας και μνημείο[1]
Αρχιτεκτονικήνεοκλασική αρχιτεκτονική και νεογοτθική αρχιτεκτονική
Γεωγραφικές συντεταγμένες28°29′20″N 16°18′59″W
ΘρήσκευμαΚαθολικισμός
Θρησκευτική υπαγωγήΕπισκοπή της Τενερίφης
Διοικητική υπαγωγήΣαν Κριστόμπαλ ντε Λα Λαγούνα[1]
ΧώραΙσπανία[1]
Έναρξη κατασκευής1515
Ύψος41,5 μέτρα
ΠροστασίαΚληρονομιά πολιτιστικού ενδιαφέροντος (από 1983)[1]
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Ο Καθεδρικός Ναός του Σαν Κριστόμπαλ ντε Λα Λαγούνα (ισπανικά: Catedral de San Cristóbal de La Laguna), γνωστός και ως Καθεδρικός Ναός της Κυρίας μας των Θεραπειών (ισπανικά: Catedral de Nuestra Señora de los Remedios), είναι Καθεδρικός Ναός της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που βρίσκεται στην πόλη του Σαν Κριστόμπαλ ντε Λα Λαγούνα στο νησί της Τενερίφης (Κανάριοι Νήσοι, Ισπανία).[2] Ο καθεδρικός ναός είναι η έδρα της Επισκοπής της Τενερίφης, συμπεριλαμβανομένης και της επαρχίας της Σάντα Κρουθ της Τενερίφης. Ο καθεδρικός ναός βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης, αναγνωρισμένος ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO το 1999.[2]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1511 ανεγέρθηκε στην περιοχή ένα παρεκκλήσι. Υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό το μέρος ήταν μια νεκρόπολη των Γουάντσε, αρχαίων αυτοχθόνων κατοίκων του νησιού. Αυτό το παρεκκλήσι, που χτίστηκε από τους ισπανούς κατακτητές, ήταν αφιερωμένο στην "Προσδοκία της Γέννησης" και γιορτάζει στις 18 Δεκεμβρίου.[3]

Το 1515 το αρχικό εκκλησάκι αντικαταστάθηκε από ένα μεγαλύτερο ναό, που ανακηρύχθηκε ενοριακή εκκλησία στις 21 Απριλίου 1515, με το όνομα Ναός της Κυρίας μας των Θεραπειών.[3] Το κτίριο αυτό ήταν μουντεχάρ και το καμπαναριό του ανεγέρθηκε το 1618.

Από εκείνη τη χρονιά έγινε προσπάθεια να δημιουργηθεί μια μητρόπολη στο νησί της Τενερίφης, και ο ναός ήταν η εκκλησία της Παναγίας της θεραπείας. Αλλά ο επίσκοπος του νησιού της Γκραν Κανάρια αντιτέθηκε, επειδή εκείνη την εποχή υπήρχε μόνο μία επισκοπή στις Καναρίους Νήσους και είχε έδρα στην πόλη του Λας Πάλμας ντε Γκραν Κανάρια.[4] Το 1783 έγινε ξανά προσπάθεια για τη δημιουργία μιας μητρόπολης, που βρίσκεται σε αυτή την εκκλησία, η οποία και πάλι απορρίφθηκε.

Τέλος, την 1η Φεβρουαρίου 1819 ένα διάταγμα του Πάπα αναφέρει ότι μέχρι τότε μοναδική επισκοπή στις Καναρίους Νήσους χωρίζεται σε δύο επισκοπές.[3] Ο ναός έγινε Καθεδρικός το 1819 από τον Πάπα Πίο τον Ζ'. Ο ναός στη σημερινή του μορφή χτίστηκε μεταξύ 1904 και 1915.[2]

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εσωτερικό του καθεδρικού ναού

Η νεοκλασική πρόσοψη χρονολογείται από το 1820 και είναι εμπνευσμένη από την πρόσοψη του καθεδρικού ναού της Παμπλόνα. Ο καθεδρικός ναός έχει τρία κλίτη και ένα περίστωο γύρω από το βωμό, στον οποίο δεσπόζουν μεγάλα κάθετα παράθυρα.

Ο μεγάλος τρούλος του καθεδρικού ναού είναι ορατός από πολλά σημεία της πόλης. Έχει ύψος 41,5 μέτρα, και την κορυφή του διακοσμεί ένας μεγάλος σταυρός. Είναι το ψηλότερο σημείο του ιστορικού τμήματος της πόλης. Οι αψίδες είναι διαμορφωμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να αφήνουν το φυσικό φως να εισχωρεί στον ναό. Ο θόλος καλύπτεται με πλάκες χαλκού, μιμούμενος τους καθεδρικούς ναούς της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης.

Έργα Τέχνης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικονοστάσιο του Καθεδρικού Ναού του Σαν Κριστόμπαλ ντε Λα Λαγούνα, το οποίο περιλαμβάνει επτά πίνακες που απεικονίζουν διαφορετικές σκηνές από τη ζωή του Ιησού και της Παναγίας

Ο Καθεδρικός Ναός του Σαν Κριστόμπαλ ντε Λα Λαγούνα έχει έργα τέχνης γνωστών γηγενών και ξένων καλλιτεχνών.

Τονίζεται ο μαρμάρινος άμβωνας από τη Γένοβα (Ιταλία). Υπογραμμίζεται, επίσης, το μπαρόκ Ρετάμπλ της Κυρίας μας των Θεραπειών, το οποίο είναι ο μεγαλύτερος βωμός των Καναρίων Νήσων. Όσον αφορά τα έργα ζωγραφικής, αναδεικνύεται μια ζωγραφική με θέμα το Καθαρτήριο και μια άλλη αφιερωμένη στο Μυστικό Δείπνο. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η Σταύρωση του Ιησού Χριστού του υψηλού βωμού, που ονομάζεται Χριστός των Θεραπειών. Είναι μια τέχνη της ξυλογλυπτικής του δέκατου έκτου αιώνα, η οποία βρίσκεται επί της σκηνής στον κύριο βωμό.

Στον καθεδρικό ναό υπάρχουν επίσης λείψανα διαφόρων αγίων, συμπεριλαμβανομένων των δύο γηγενών αγίων, Πέδρο ντε Μπετανκούρ και Χοσέ ντε Αντσιέτα.[3]

Ο καθεδρικός ναός διαθέτει επίσης ένα μουσείο Βυζαντινών εικόνων, το οποίο φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή από ορθόδοξες εικόνες της Ισπανίας.[5] Αυτά τα έργα τέχνης, που ανήκουν στην Επισκοπή της Τενερίφης, προέρχονται κυρίως από χώρες όπως η Ρωσία, η Ρουμανία, η Γιουγκοσλαβία, η Ιταλία και η Ελλάδα.[5] Αυτός ο καθεδρικός ναός είναι ένας από τους λίγους Καθολικούς καθεδρικούς ναούς στον κόσμο που διαθέτει μια σημαντική συλλογή της Ορθόδοξης θρησκευτικής τέχνης.[5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Wiki Loves Monuments monuments database. 13  Νοεμβρίου 2017. tools.wmflabs.org/heritage/api/api.php?action=search&format=json&srcountry=es&srlang=es&srid=RI-51-0004949.
  2. 2,0 2,1 2,2 «Historia de la Parroquia de Los Remedios». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2012. 
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 «Datos historicos del templo catedral de Tenerife». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Αυγούστου 2017. Ανακτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2015. 
  4. «Programa de la Semana Santa de La Laguna 2014» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 5 Σεπτεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2015. 
  5. 5,0 5,1 5,2 La mayor colección española de iconos bizantinos se exhibe en La Laguna

Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]