Καβάδης Β΄ της Περσίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Καβάδης Β' της Περσίας)
Καβάδης Β'
Βασιλιάς της Περσίας
Περίοδος25 Φεβρουαρίου 628 - 6 Σεπτεμβρίου 628
ΠροκάτοχοςΧοσρόης Β΄ της Περσίας
ΔιάδοχοςΑρδασίρ Γ΄ της Περσίας
Γέννηση590
Θάνατος6 Σεπτεμβρίου 628 (30 ετών)
ΕπίγονοιΑρδασίρ Γ΄ της Περσίας
ΟίκοςΟίκος των Σασσανιδών
ΠατέραςΧοσρόης Β΄ της Περσίας
ΜητέραΜαρία
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Καβάδης Β΄ της Περσίας (590 - 6 Σεπτεμβρίου 628) ήταν βασιλιάς της αυτοκρατορίας των Σασσανιδών για σύντομο χρονικό διάστημα το 628. Ήταν γιος του Χοσρόη Β'. Έγινε βασιλιάς μετά την οργάνωση πραξικοπήματος εναντίον του πατέρα του.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μητέρα του ήταν η Μαρία, κόρη του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Μαυρικίου, του μεγάλου συμμάχου του Χοσρόη Β΄ και το βαπτιστικό του όνομα ήταν Σιρόης.

Η σύζυγος του πατέρα του Σιρίν κατάφερε να πείσει τον βασιλιά Χοσρόη Β΄ να κηρύξει διάδοχο του Περσικού θρόνου τον δικό της γιο Μαρδανσάχ αντί του Σιρόη, κάτι που έκανε τον Σιρόη να εξοργιστεί. Ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Ηράκλειος, αφού συνέτριψε το 628 τις Περσικές δυνάμεις στη μάχη της Νινευή, ήταν έτοιμος να καταλάβει την πρωτεύουσα του βασιλείου Κτησιφώντα. Ο Χοσρόης Β΄ ήταν έτοιμος να δραπετεύσει από την εξοχική του κατοικία κοντά στη Βαγδάτη, όταν ο Σιρόης συνωμότησε εναντίον του, έκοψε τις γέφυρες και εμπόδισε να δραπετεύσει ο πατέρας του, τον οποίο οι επαναστάτες συνέλαβαν αιχμάλωτο. Ο Σιρόης ανακηρύχθηκε βασιλιάς της Περσίας ως Καβάδης Β΄, ενώ την ίδια εποχή ο Ρωμαϊκός στρατός με επικεφαλής τον ίδιο τον Αυτοκράτορα Ηράκλειο επέστρεφε στην Κωνσταντινούπολη με τον Τίμιο Σταυρό. Ο Καβάδης Β΄, σκληρός και αδίστακτος, σκότωσε τους 18 αδελφούς του μπροστά στον πατέρα του και στη συνέχεια σκότωσε τον ίδιο τον πατέρα του.

Απεβίωσε σε λίγους μήνες την ίδια χρονιά από επιδημία πανώλης· τον διαδέχθηκε ο γιος του Αρδασίρ Γ΄ της Περσίας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Martindale, John R.; Jones, A.H.M.; Morris, John (1992), The Prosopography of the Later Roman Empire, Volume III: AD 527–641, Cambridge University Press, ISBN 0-521-20160-8
  • This article incorporates text from a publication now in the public domain: Eduard Meyer (1911). "Kavadh". In Chisholm, Hugh. Encyclopædia Britannica (11th ed.). Cambridge University Press.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Προκάτοχος:
Χοσρόης Β΄
Μέγας βασιλιάς της Περσίας
628
Διάδοχος:
Αρδασίρ Γ΄ της Περσίας