Κόλπος Εφέσου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Καΰστριος κόλπος)

Συντεταγμένες: 37°50′29″N 27°08′01″E / 37.84139°N 27.13361°E / 37.84139; 27.13361 Ο Κόλπος Εφέσου, καλούμενος από τους σύγχρονους Έλληνες ναυτικούς και κόρφος της Σκαλανόβας είναι μεγάλος κόλπος στις ακτές της Μικράς Ασίας.

Γεωγραφικά περιλαμβάνεται στο Ικάριο πέλαγος, ή θάλασσα Σάμου Ικαρίας, έχοντας βόρειο κέρας το Ακρωτήριο Τρυπητή (ή Υψηλή) και ΝΔ. το Ακρωτήριο Καναπίτζα στην οποία και απολήγει η οροσειρά Σαμσούν Νταγ στη χερσόνησο της Μυκάλης. Το άνοιγμα του Κόλπου της Εφέσου φθάνει τα 23 μίλια ενώ η είσδυσή του φθάνει τα 12 μίλια. Συνεπώς πρόκειται για ανοικτή κόλπωση.
Στην αρχαιότητα φερόταν και με την ονομασία "Καΰστριος κόλπος" από τις σ΄ αυτόν εκβολές του Καΰστρου ποταμού που σήμερα φέρεται με το όνομα Κιουτσούκ Μεντερές (Küçük Menderes = Μικρός Μαίανδρος). Στο μυχό του Κόλπου Εφέσου ή Εφεσίου κόλπου βρίσκεται ο άλλοτε αρχαίος λιμένας της Εφέσου που σήμερα λόγω των προσχώσεων έχει μεταφερθεί δυτικότερα περίπου 8 χλμ. φέροντας το όνομα Κουσάντασι (Νέα Έφεσος), σε αντίθεση με την Παλαιά Έφεσο τη σημερινή "Αγιά Σουλούκ", ή "Αγιασολούκ", που για τους Μικρασιάτες πρόκειται για το χωριό "Άγιος Θεολόγος", που βρίσκεται δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Εφέσου.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικό Ηλίου" τομ.8ος, σελ.584.
  • "Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Larousse Britannica" τομ.25ος, σελ.250.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Gulf of Kuşadası στο Wikimedia Commons