Κίτρινο βιβλίο του Λεκάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Κίτρινο Βιβλίο του Λεκάν (Ιρλανδικά: Leabhar Buidhe Leacáin) ή TCD MS 1318 είναι ένα μεσαιωνικό χειρόγραφο στη Μέση Ιρλανδική (Middle Irish). Το χειρόγραφο φυλάσσεται σήμερα στο κολέγιο Trinity College, στο Δουβλίνο. Το περιεχόμενό του περιλαμβάνει σχεδόν το σύνολο του Κύκλου του Όλστερ. Δεν πρέπει να συγχέεται με το Μεγάλο Βιβλίο του Λεκάν.

Είναι γραμμένο σε περγαμηνή και περιέχει 344 στήλες κειμένου, από τις οποίες οι πρώτες 289 χρονολογούνται από το 1391 ενώ οι υπόλοιπες γράφηκαν γύρω στο 1401. Ως ενιαίο σύνολο, υπό το όνομα Κίτρινο Βιβλίο του Λεκάν, παρουσιάστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα από τον Ουαλό Έντουαρντ Λιούιντ (Edward Lhuyd), ο οποίος συνέδεσε για την δημιουργία του τόμου 15 διαφορετικά χειρόγραφα.

Μέρος του κειμένου θεωρείται πως γράφηκε από τον ιστορικό και ποιητή Giolla Íosa Mór Mac Fir Bhisigh, έργο του οποίου θεωρείται και το Μεγάλο Βιβλίο του Λεκάν.

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Yellow Book of Lecan της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).