Κίτρινη κάρτα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Διαιτητής με κίτρινη κάρτα σε ποδοσφαιρικό αγώνα.

Την κίτρινη κάρτα τη συναντάμε κυρίως στο Ποδόσφαιρο. Ο διαιτητής έχει και την κίτρινη και την κόκκινη κάρτα. 'Όταν ο διαιτητής υποδείξει κίτρινη κάρτα σε έναν παίκτη, αυτό σημαίνει πως ο συγκεκριμένος παίκτης έχει σαφώς παραβιάσει κάποιον από τους κανόνες Ποδοσφαίρου. Επίσης η κίτρινη κάρτα δίνεται σε περίπτωση που ένας παίκτης δεν σεβαστεί τους αντίπαλους παίκτες, τους συμπαίκτες, το διαιτητή, τους θεατές και οποιονδήποτε άλλο και γενικότερα παραβλέποντας το fair play. Μεταφορικά, η κίτρινη κάρτα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια προειδοποίηση. Δύο κίτρινες κάρτες αντιστοιχούν σε μία κόκκινη, δηλαδή την αποχώρηση του παίκτη από τον αγωνιστικό χώρο.

Στο πρωτάθλημα η κίτρινες κάρτες λειτουργούν αθροιστικά. Έτσι εάν κάποιος παίχτης πάρει 4 κίτρινες κάρτες κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος, χωρίς να μεσολαβήσει κάποια αποβολή τότε ο παίχτης σύμφωνα με τους κανόνες πρέπει να επιλέξει να μην αγωνιστεί σε 1 από τους 4 επόμενους αγώνες τις ομάδος που συμμετέχει.

Παράξενα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ο παίκτης μς τις περισσότερες κίτρινες κάρτες σε Euro, είναι ο Γιώργος Καραγκούνης (8)
  • Ο Αγώνας με τις περισσότερες κίτρινες κάρτες στον κόσμο, είναι ο αγώνας Ολλανδία-Πορτογαλία (16) για το Μουντιάλ του 2006.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]