Κίτρινη Θάλασσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Κίτρινη θάλασσα)

Συντεταγμένες: 35°N 123°E / 35°N 123°E / 35; 123

Κίτρινη Θάλασσα
ΧώραΛαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, Νότια Κορέα και Βόρεια Κορέα
Έκταση380.000 km²
Γεωγραφικές συντεταγμένες35°0′0″N 123°0′0″E

Η Κίτρινη Θάλασσα είναι θάλασσα του βορειοδυτικού Ειρηνικού ωκεανού. Αποτελεί θαλάσσια λεκάνη που ορίζεται βόρεια και δυτικά από την Κίνα και ανατολικά από τη χερσόνησο της Κορέας. Έχει συνολική έκταση 404.000 τετρ. χιλιόμετρα.

Η Κίτρινη Θάλασσα χωρίζεται προς νότο από τη βόρεια (τμήμα) της Ανατολικής Κινεζικής θάλασσας, από τη νοητή γραμμή κατά διεύθυνση ΝΔ-ΒΑ, που συνδέει τον λιμένα Σαγκάης με το νοτιοδυτικό κορεάτικο νησί Τζέτζου.

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κίτρινη Θάλασσα πήρε το όνομά της από το χρώμα της ιλύος και της άμμου που μεταφέρουν σε αυτήν τα ποτάμια. Επίσης παίρνει κίτρινο χρώμα κατά τις σφοδρές αμμοθύελλες από τις οποίες και πλήττεται συχνά, που προκαλούνται από την έρημο Γκόμπι της Μογγολίας που βρίσκεται βορειοδυτικά.

Οι Κορεάτες αποκαλούν τη θάλασσα αυτή Δυτική Θάλασσα, σε αντιδιαστολή με την Ιαπωνική, που την αποκαλούν Ανατολική Θάλασσα.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο βόρειο τμήμα της η Κίτρινη Θάλασσα περιλαμβάνει, δυτικά, μία επιμέρους εσωτερική θάλασσα, τη Θάλασσα Μποχάι ή Πετσιχλί ή Θάλασσα Τσιχλί και ανατολικά τον κόλπο της Κορέας.

Στην Κίτρινη Θάλασσα εκβάλουν δύο μεγάλοι ποταμοί, ο Κίτρινος Ποταμός και ο Χάι-χε.

Οικολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κίτρινη Θάλασσα φημίζεται για τους πλούσιους ψαρότοπους καθώς και για τους πολλούς υδροβιότοπους που της χαρίζουν οι εκβολές των ποταμών της.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]