Κάστρο του Λίχτενσταϊν (Γερμανία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 48°24′24″N 9°15′29″E / 48.40667°N 9.25806°E / 48.40667; 9.25806

Κάστρο του Λίχτενσταϊν
Schloss Lichtenstein
Χάρτης
Είδοςσατώ
Αρχιτεκτονικήhistoricist architecture[1]
Γεωγραφικές συντεταγμένες48°24′24″N 9°15′30″E
Διοικητική υπαγωγήLichtenstein
ΧώραΓερμανία
Έναρξη κατασκευής1840
ΙδιοκτήτηςDuke of Urach
ΑρχιτέκτοναςCarl Alexander Heideloff
ΧρηματοδότηςΓουλιέλμος δούκας του Ούραχ
Προστασίαμνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Γερμανίας
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Το κάστρο του Λίχτενσταϊν είναι ένα κάστρο του 13ου αιώνα που βρίσκεται στο Άλμπτραουφ πάνω από την κοινότητα του Λίχτενσταϊν (Βάδη-Βυρτεμβέργη), στη Γερμανία. Είναι επίσης γνωστό ως το κάστρο των παραμυθιών της Βυρτεμβέργης (Märchenschloss Württemberg).

Χτισμένο πάνω σε ένα βραχώδες ύψωμα και προστατευμένο από μια απότομη πλαγιά, ξαναχτίστηκε από την αρχή και διακοσμήθηκε σύμφωνα με τον αρχιτεκτονικό ρυθμό του « τροβαδούρου » το 1842.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιστορία του κάστρου ανέρχεται στον 13ο αιώνα, όταν η οικογένεια των Λίχτενσταϊν έχτισε το κάστρο του « Παλιού Λίχτενσταϊν », γνωστού και ως το « Παλιό Λίχτενσταϊν ». Καταστράφηκε δύο φορές, στη διάρκεια του Reichskrieg, το 1311 και το 1381, από τις δυνάμεις της ελεύθερης πόλης (Reichstadt) του Ρόιτλινγκεν. Τη δεύτερη φορά, το κάστρο δεν ξαναχτίστηκε και έμεινε σε ερείπια. Το 1802, ο βασιλιάς Φρειδερίκος Α' της Βυρτεμβέργης έχτισε εκεί ένα κυνηγετικό περίπτερο.

Ο πρίγκιπας Γουλιέλμος, συλλέκτης όπλων, πανοπλιών και πινάκων ζωγραφικής χρειαζόταν ένα χώρο για να στεγάσει τη συλλογή του. Εντυπωσιάστηκε από το βιβλίο Λίχτενσταϊν του Βίλχελμ Χάουφ (εκδόθηκε το 1826) και θέλησε να μετατρέψει το κυνηγετικό περίπτερο σε κάστρο του καιρού των ιπποτών. Γι'αυτό τον λόγο το κάστρο ανακατασκευάστηκε από το 1840 ως το 1842 σε αυτό το πνεύμα, και σύμφωνα με τα σχέδια του Καρλ Αλεξάντερ Χάιντελοφ.

Ιδιοκτήτες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κύριοι άρχοντες του κάστρου του Λίχτενσταϊν είναι οι διάδοχοι του εμπνευστή του, οι δούκες του Ούραχ (ένα παρακλάδι της οικογένειας της Βυρτεμβέργης)

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Rolf Bidlingmaier, Schloss Lichtenstein. Die Baugeschichte eines romantischen Symbols. In: Reutlinger Geschichtsblätter N.F. 33/1994, S. 113-152.
  • Albert Minzenmay, Schloss Lichtenstein. Verlag D. Grimmer, Hohenstein.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]