Φρούριο της Καμενίτσας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Κάστρο της Καμενίτσας)
Φρούριο της Καμενίτσας
Είδοςφρούριο
ΧώραΕλλάδα

Το Φρούριο της Καμενίτσας αναφέρεται Φράγκικο κτίσμα στο χωριό Καμενίτσα Αχαΐας, που δεν διασώζεται σήμερα. Βάση των ιστορικών περιγραφών πιθανότατα βρισκόταν στο λόφο του προφήτη Ελισαίου και ήταν σε μικρή απόσταση από την θάλασσα όπου βρισκόταν και το μεσαιωνικό λιμάνι του οικισμού στην τοποθεσία Καμίνια.

Χτίστηκε άγνωστο πότε ακριβώς από τους Φράγκους του Πριγκιπάτου της Αχαΐας και ανήκε στην Αρχεπισκοπική Λατινική Βαρωνία της Πάτρας. Το 1364 αναφέρεται σε κατάλογο των φρουρίων που ανήκαν στον Λατίνο αρχιεπίσκοπο Πάτρας, ενώ το 1408 αναφέρεται μόνο πύργος. Το 1429 ο φρούραρχος του Ιωαννίκιος Βολότας το παράδωσε μαζί με τα κλειδιά του στον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, στις 3 Ιουνίου 1429 εκεί διανυκτέρευσαν ο Κωνσταντίνος με τον αδελφό του Θωμά. Το 1471 όταν η περιοχή πέρασε υπό Ενετική κατοχή αναφέρεται κατεστραμμένο.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κώστας Ν. Τριανταφύλλου, Ιστορικόν Λεξικόν των Πατρών, Τόμος Α΄, Τυπογραφείο Πέτρου Χρ. Κούλη, Πάτρα 1995, Τρίτη Έκδοση, λήμμα Βολότας, λήμμα Καμενίτσα.
  • Κώστας Παπαγιαννόπουλος (επιμ.), Βραχναίικα και Μονοδένδρι. Αρχαιολογία του τοπίου και τοπική ιστορία, πρόλογος: Βασίλης Τογαντζής, Μιλτιάδης Γούτας, Λάζαρος Κολώνας, Έκδοση Δήμος Βραχναίικων-Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Βραχναίικων, Πάτρα 2009. ISBN 978-960-99129-0-7. (ιδίως σελ. 89)