Κάστρο Μπούρζεϊ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Κάστρο Μπούρζεϊ
Χάρτης
Είδοςκάστρο
Αρχιτεκτονικήβυζαντινή αρχιτεκτονική
Γεωγραφικές συντεταγμένες35°39′0″N 36°15′0″E
ΧώραΣυρία
Commons page Πολυμέσα

Το Μπούρζεϊ ή και "Μίζρα" (αραβικά : قلعة ميرزا) είναι κάστρο της Συρίας στο Κυβερνείο της Χαμά στα παράκτια όρη και στην κοιλάδα Αλ Κχαμπ, σε υψόμετρο 450 μέτρα.

Οι επιγραφές και η μνεία του κάστρου αφορούν την βυζαντινή εποχή και τον 11ο αιώνα που φαίνεται ότι κτίστηκε τότε από τους Βυζαντινούς. Έχει σχήμα τριγώνου, η δυτική πλευρά του είναι 175 μέτρα μήκος, η ανατολική είναι 50 μέτρα. Οι νότιες και ανατολικές πλευρές είναι δίπλα σε μεγάλο γκρεμό, αλλά η δυτική πλευρά είναι η λιγότερο απότομη. Υπάρχουν 21 πύργοι, τείχη και ερείπια και μια μικρής εκκλησίας.

Μετά από τη βυζαντινή κυριαρχία το κάστρο πέρασε στους Αγιουβίδες, που πρόσθεσαν επιπλέον πύργους σε αραβικό στυλ. Οι Μαμελούκοι το κατέλαβαν στην συνέχεια και πρόσθεσαν τους νότιους πύργους. Έχει πολλούς προμαχώνες, υπόγειες αίθουσες και δεξαμενές νερού.

Ο δημόσιος δρόμος προς το κάστρο καταλήγει στη δυτική πλαγιά, έπειτα χρειάζεται κάποιος να περπατήσει 100 μέτρα ύψος, για να φτάσει το κάστρο.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Bourzey castle της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).

Συντεταγμένες: 35°39′N 36°15′E / 35.650°N 36.250°E / 35.650; 36.250