Κάρτα πολίτη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Κάρτα του Πολίτη θα είναι μια πλαστική κάρτα στο μέγεθος των πιστωτικών καρτών, με ενσωματωμένη έξυπνη κάρτα, που σχεδιάζεται να αντικαταστήσει τις ελληνικές αστυνομικές ταυτότητες.

Τα στοιχεία που θα περιλαμβάνει η Κάρτα του Πολίτη, τόσο εκτυπωμένα στην επιφάνειά της όσο και εντός της έξυπνης κάρτας, θα είναι:

Θα συνοδεύεται από σειριακό αριθμό και προσωπικό κωδικό πρόσβασης στον καθένα που θα επιτρέπουν στους πολίτες την πρόσβαση σε δικτυακές υπηρεσίες, όπως ο ιατρικός φάκελος και τα στοιχεία περιουσίας, ενώ ο στόχος είναι σταδιακά να γίνει εργαλείο πρόσβασης και σε άλλα μητρώα και υπηρεσίες. Πιθανώς μελλοντικά να συμπεριληφθεί και ψηφιακή υπογραφή του κατόχου.

Η έκδοση της Κάρτας του Πολίτη σχεδιάζεται να γίνει σε δύο φάσεις: στην πρώτη για πολίτες άνω των 18 ετών και στη δεύτερη για πολίτες μεταξύ 12 και 18 ετών. Κατά προτεραιότητα θα εκδοθεί στους μετανάστες, για τους οποίους θα λειτουργεί και ως "κάρτα μετανάστη". Η προετοιμασία του νομικού πλαισίου και των μητρώων θα γίνει από το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ η κάρτα καθεαυτή θα εκδίδεται από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει με κονδύλια του ΕΣΠΑ από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα «Διοικητική Μεταρρύθμιση» και «Ψηφιακή Σύγκλιση».

Από τις 22 Νοεμβρίου 2010 και μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου 2010 η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει το θέμα σε δημόσια διαβούλευση.[1]

Παραπομπές

Πηγές