Κάθισμα του Αρθούρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 55°56′39″N 3°09′43″W / 55.94417°N 3.16194°W / 55.94417; -3.16194

Το Κάθισμα του Αρθούρου

Ως Κάθισμα του Αρθούρου είναι γνωστή η κορυφή του λόφου που βρίσκεται δίπλα στο Εδιμβούργο και εντός του Πάρκου Χόλυρουντ (Holyrood Park). Ο λόφος έχει ύψος 251 μέτρα, βρίσκεται ένα μίλι ανατολικά του κάστρου του Εδιμβούργου και η θέα της πόλης από την κορυφή είναι εξαιρετική. Καθώς η ανάβαση είναι εύκολη (αν και είναι προσβάσιμος από όλες τις πλευρές, ευκολότερη είναι η πρόσβαση από τα ανατολικά) πολλοί κάτοικοι του Εδιμβούργου ανεβαίνουν εκεί όταν θέλουν να κάνουν ένα περίπατο.

Γεωλογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο λόφος, όπως και ο βράχος όπου είναι χτισμένο το κάστρο του Εδιμβούργου, σχηματίστηκε από ένα σβησμένο ηφαίστειο της Λιθανθρακοφόρου περιόδου (περίπου 350 εκατομμύρια χρόνια πριν), το οποίο διαβρώθηκε από έναν παγετώνα που μετακινήθηκε από δυτικά προς ανατολικά στη διάρκεια της τεταρτογενούς περιόδου. Έτσι δημιουργήθηκε και ο γκρεμός από βασάλτη Σάλσμπουρι Κραγκς(Salisbury Crags) στα δυτικά. Ο λόφος μοιάζει πολύ από γεωλογική άποψη και από άποψη εγγύτητας σε αστική περιοχή με τον Κέιβχιλ (Cavehill) στο Μπέλφαστ.

Το Κάθισμα του Αρθούρου και το Σάλσμπουρι Κραγκς συνέβαλαν στη διατύπωση της σύγχρονης γεωλογίας. Παρατηρώντας τα δύο αυτά σημεία ο γεωλόγος Τζέιμς Χάττον (James Hutton) υποστήριξε ότι η απόθεση των ιζημάτων και ο σχηματισμός των πυριγενών πετρωμάτων πρέπει να έγιναν σε διαφορετικές περιόδους και με διαφορετικό τρόπο από ότι πίστευαν μέχρι τότε.

Προέλευση του ονόματος και ιστορία του λόφου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις για την προέλευση του ονόματος. Η μάλλον κρατούσα συνδέει την ονομασία με τους θρύλους σχετικά με τον βασιλιά Αρθούρο.

Στο Ντάναπι Χιλ {Dunsapie Hill) και πάνω από το Σάμσονς Ριμπσ (Samson's Ribs) είναι ορατά ερείπια αμυντικών έργων που πιθανόν να έχουν σχέση με τον λαό των Βοταντίνι (Votadini). Οι τελευταίοι αναφέρονται στο ποίημα Y Gododdin το οποίο πιστεύεται ότι γράφτηκε γύρω στο 600 μ.Χ.. Στο ποίημα αυτό παρουσιάζεται ένας πολεμιστής με χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά που αποδίδονται στον βασιλιά Αρθούρο και (αν η αναφορά αυτή δεν αποτελεί μεταγενέστερη προσθήκη) ίσως είναι η πιο παλιά αναφορά στον Αρθούρο.

Το 1836, σε μια μικρή σπηλιά κάτω ακριβώς από την κορυφή, βρέθηκαν 17 μικρά ξύλινα φέρετρα, που καθένα είχε μέσα μια ξύλινη κούκλα. Υποστηρίχθηκε ότι είχαν να κάνουν με μαγεία αλλά και ότι ίσως κατασκευάστηκαν στη μνήμη των 17 θυμάτων των διαβόητων κατά συρροή δολοφόνων Γουίλιαμ Μπερκ (William Burke) (17921829) και Γουίλιαμ Χέιρ (William Hare). Μέχρι και σήμερα πάντως δεν έχει δοθεί μια ικανοποιητική εξήγηση αναφορικά με την προέλευση και τον σκοπό τους.

Τα 17 ξύλινα φέρετρα χρησιμοποιήθηκαν στην πλοκή του αστυνομικού μυθιστορήματος του Σκωτσέζου συγγραφέα Ίαν Ράνκιν «Οι καταρράκτες» (2001).

Πανόραμα 360 μοιρών από την κορυφή του λόφου

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Arthur's Seat στο Wikimedia Commons