Ιωσήφ Καίσαρης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιωσήφ Καίσαρης
Πορτραίτο του Ι. Καίσαρη από τον Γεώργιο Σαμαρτζή (1889)
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ιωσήφ Καίσαρης (Ελληνικά)
Γέννηση1845
Κέρκυρα
Θάνατος1923
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασυνθέτης
Οικογένεια
ΑδέλφιαΣπυρίδων Καίσαρης
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ιωσήφ Καίσαρης (1845 - 1923)[1] ήταν σπουδαίος Έλληνας συνθέτης. Ήταν μεγαλύτερος αδελφός του Σπυρίδωνα Καίσαρη επίσης σπουδαίου συνθέτη, που είχε και εκείνος καταταχθεί στη στρατιωτική μουσική.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη Κέρκυρα το 1845. Σπούδασε μουσική στη Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας έχοντας καθηγητή τον Μάντζαρο και μετά την ολοκλήρωση των εκεί σπουδών του συνέχισε στο εξωτερικό. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ανέλαβε μουσικός καθηγητής σε φιλαρμονικές της Επτανήσου. Το 1889 κατατάχθηκε στη στρατιωτική μουσική μπάντα στην οποία και αναδείχθηκε ταχύτατα. Το 1905 ανέλαβε τον βαθμό του γενικού ανωτάτου επιθεωρητού της στρατιωτικής μουσικής και της μπάντας της ανακτορικής φρουράς. Ο Ιωσήφ Καίσαρης πέθανε το 1923.

Το έργο του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπήρξε συνθέτης συμφωνιών, οπερέτας, πολλών εμβατηρίων, όπως το «Νενικήκαμεν» των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896, το εμβατήριο "Αβέρωφ", το βασιλικό πένθιμο του βασιλέως Γεωργίου Α΄, ή το πριγκιπικό γαμήλιο εμβατήριο του πρίγκιπα Γεωργίου και Μαρίας Βοναπάρτη, αλλά και πολλών άλλων μικρότερων έργων, όπως θεατρικά και κυρίως ευρωπαϊκά χορευτικά, ιδιαίτερα πόλκες, όπως η "Καρδερίνα" και πολλά βαλς, για τα οποία μάλιστα είχε χαρακτηριστεί ο «Έλληνας Γιόχαν Στράους» ή «Γιόχαν Στράους της Ελλάδος». Από τα βαλς του Ι. Καίσαρη ξεχώριζε το «Μη μου άπτου».

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Καίσαρης Ιωσήφ Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • «Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου» τομ.10ος, σελ. 58