Ιωράμ (του Ιωσαφάτ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιωράμ
Βασιλέας του Ιούδα
Περίοδοςπερί τα 849 – 842 ΠΚΧ
ΠροκάτοχοςΙωσαφάτ
ΔιάδοχοςΟχοζίας
Γέννηση882 ΠΚΧ
Θάνατος842 ΠΚΧ
Τόπος ταφήςΠόλη του Δαβίδ
ΣύζυγοςΓοθολία
ΕπίγονοιΟχοζίας του Ιούδα
ΟίκοςΟίκος του Δαβίδ
ΠατέραςΙωσαφάτ
ΘρησκείαΕιδωλολατρία
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Ιωράμ (εβραϊκά: Yəhôrām - יְהֹורָם‎‎) είναι Bιβλικό πρόσωπο που αναφέρεται στη Παλαιά Διαθήκη, ως Βασιλεύς του (νοτίου) Βασιλείου του Ιούδα, μετά τη διάσπαση του Βασιλείου του Σολομώντος, καθώς και στη Καινή Διαθήκη.

Βασιλεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γουίλιαμ Φ. Ολμπράιτ χρονολογεί τη βασιλεία του περί τα 849 - 842 π.Χ. Ο Έντουιν Θιλ θέτει την βασιλεία του Ιωράμ μαζί με του πατέρα του, Ιωσαφάτ, αρχίζοντας από το 853/852 π.Χ., και να βασιλεύει μόνος του το 848/847 π.Χ. Χρονολογεί επίσης το θάνατό του το 841/840 π.Χ.[1] Όπως εξηγείται αργότερα, η χρονολογία του Θιλ για τους πρώτους επτά βασιλείς του Ιούδα περιείχε μια εσωτερική ασυνέπεια που οι μετέπειτα μελετητές διόρθωσαν με χρονολόγηση των βασιλιάδων αυτών ένα χρόνο νωρίτερα, έτσι ώστε οι ημερομηνίες του Ιωράμ να ληφθούν ως ένα έτος νωρίτερα. Δηλαδή η αρχή της βασιλείας του να είναι περί τα 849/848 π.Χ., και ο θάνατός του το 842/841 π.Χ.[2]

Βίος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τη Βίβλο γενέσεως Ιησού Χριστού ο Ιωράμ φέρεται απόγονος του Βασιλέως του Ισραήλ Δαυίδ, ως πρωτότοκος γιος του Ιωσαφάτ, σύζυγος της Γοθολίας (κόρης του Αχαάβ βασιλέως Ισραήλ) και πατέρας του Οχοζία και άλλων τέκνων. Ο Ιωράμ είχε έξι ακόμα αδελφούς (2-Παραλειπ.21,2) με τα ονόματα Αζαρίας, Ιεϊήλ, Ζαχαρίας, Αζαρίας, Μιχαήλ και Σαφατίας τους οποίους και φέρεται να εξολόθρευσε "δια ρομφαίας". Ανέλαβε Βασιλεύς μετά το θάνατο του πατέρα του σε ηλικία 32 ετών και βασίλεψε στην Ιερουσαλήμ επί μία οκταετία.[3]

Επί βασιλείας του χάθηκε ο έλεγχος επί της γης Εδώμ, οι κάτοικοι της οποίας Εδωμίτες δημιούργησαν δικό τους Βασίλειο. Επίσης χάθηκε και η πόλη Λομνά, ή Λιβνά, στα σύνορα με τους Φιλισταίους. Στη συνέχεια ο Ιωράμ οδήγησε το έθνος του στην ειδωλολατρία. Συνέπεια αυτής ήταν το Βασίλειό του να δεχθεί επιθέσεις και από τους όμορους Άραβες και Αιθίοπες. Σύμφωνα με τις Γραφές για τις αμαρτίες του υπέστη κοιλιακή φλεγμονή όπου και κατέληξε στο θάνατο δύο χρόνια αργότερα κάτω από φρικτούς πόνους όταν εξήλθαν τα σπλάχνα του. Όταν πέθανε φέρεται να μη λυπήθηκε κανείς, όταν χωρίς εκφορά τάφηκε στη Πόλη του Δαυίδ σε χώρο εκτός του περιβόλου των βασιλικών τάφων.[4]

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τον έχει αναγνωρίσει Άγιο, την μνήμη του οποίου εορτάζει την Κυριακή των Προπατόρων, πριν τα Χριστούγεννα.[5]

Ο Ιωράμ αναφέρεται στο βιβλίο Β' Βασιλέων (κεφ.8:16-24), Β΄ Χρονικών (κεφ.21) και στο Ευαγγέλιο του Ματθαίου.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μια επιστολή του προφήτη Ηλία που αναφέρεται στο κείμενο των Παραλειπομένων Β' θεωρείται προϋπάρχουσα δεδομένου ότι ο Προφήτης Ηλίας δεν ζούσε την εποχή εκείνη.
  • Προς αποφυγή σύγχυσης ο αναφερόμενος στο κατά Ματθαίο Ευαγγέλιο Οζίας (Ιωράμ δε εγέννησε Οζίαν) στη ουσία είναι τρισέγγονος του Ιωράμ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Thiele, Edwin Richard (1994). The mysterious numbers of the Hebrew kings. Grand Rapids, MI: Kregel. σελ. 99 - 101. ISBN 0-8254-3825-X. 30625048. 
  2. «THREE VERIFICATIONS OF THIELE'S DATE FOR THE BEGINNING OF THE DIVIDED KINGDOM». 
  3. «1 Kings 22:50 Multilingual: And Jehoshaphat slept with his fathers and was buried with his fathers in the city of David his father, and Jehoram his son reigned in his place». biblehub.com. Ανακτήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2020. 
  4. «JEHORAM (JORAM) - JewishEncyclopedia.com». www.jewishencyclopedia.com. Ανακτήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2020. 
  5. Glav. «Εορτολόγιο Ελληνικών Ονομάτων - Orthodox Greek Namedays». Εορτολόγιο Ελληνικών Ονομάτων - Orthodox Greek Namedays. Ανακτήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2020.