Ιωακείμ Πάριος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ιωακείμ Πάριος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1730
Πάρος
Θάνατος1810
Μέγα Ρεύμα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμητροπολίτης

Ο Ιωακείμ Πάριος (1730-1810) ήταν Πάριος λόγιος, διδάσκαλος και Σχολάρχης της Μεγάλης του Γένους Σχολής, Μητροπολίτης Αγχιάλου και Μητροπολίτης Κυζίκου.

Βίος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ιωακείμ Πάριος γεννήθηκε γύρω στα 1730 στην Πάρο. Τα πρώτα του γράμματα πιθανώς να τα έμαθε κοντά σε κάποιον ιερέα ή σε κάποιο από τα μοναστήρια του νησιού. Στη συνέχεια μεταβαίνει στην Κωνσταντινούπολη για ευρύτερες σπουδές.

Σχολάρχης της Μεγάλης του Γένους Σχολής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γύρω στα 1753 εντάσσεται στο διδακτικό προσωπικό της Μεγάλης του Γένους Σχολής, και στα 1763, κατά τον Μηνά Χαμουδόπουλο στα 1765, αναλαμβάνει της Σχολαρχεία της Σχολής. Υπήρξε οπαδός του Αριστοτέλη και έτσιεισήγαγε τα συγγράμματα του Σταγειρίτη φιλοσόφου στη Σχολή. Στη Σχολή διδάσκει μέχρι το 1767΄ή μέχρι το 1775, οπότε και έγινε Μητροπολίτης.

Μητροπολίτης Αγχιάλου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη διάρκεια της ποιμαντορίας του ιδρύει σχολεία και φιλανθρωπικά ιδρύματα, ενώ στις 4 Αυγούστου διορίζεται έφορος της Μεγάλης του Γένους Σχολής.

Μητροπολίτης Κυζίκου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Σεπτέμβριο του 1794 τοποθετείται στη Μητρόπολη Κυζίκου, όταν ο Κυζίκου Αγάπιος που πέθανε στο μεταξύ, αποδείχθηκε καταχραστής των οικονομικών της έδρας του και κρίθηκε ως πιο κατάλληλος για να τα διευθετήσει ο Ιωακείμ.

Το 1806 διορίσθηκε Έφορος της Σχολής της Ιεράς Μονής του Προφήτη Ηλία Σαντορίνης. Στις 14 Μαΐου 1806 παραιτείται από τον Μητροπολιτικό θρόνο επικαλούμενος λόγους υγείας αλλά και το προχωρημένο της ηλικίας του. Πηγαίνει στην Κωνσταντινούπολη και αναλαμβάνει την εποπτεία της Κιβωτού του λεξικού της Ελληνικής γλώσσας.

Συγγραφικό-εκδοτικό έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα 1774 συντάσσει τον βίο και την ασματική ακολουθία του νεομάρτυρα Αντωνίου και εκδίδεται το 1776 στη Μόσχα με τον τίτλο,Κανών και βίος του νέου μάρτυρος Αντωνίου του Αθηναίου. Για τις διάφορες εκπαιδευτικές ανάγκες συντάσσει και βιβλία φιλοσοφίας,θεολογίας,εγχειρίδια γραμματικής ηθικής,κατηχήσεως.Του ανατίθεται η σύνταξη και διαφόρων σιγιλλίων Πατριαρχικών. Το 1804 του ανατίθεται η εποπτεία του ελληνικού λεξικού της Κιβωτού

Πηγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Νίκος Αλιπράντης, «Ιωακείμ ο Πάριος (1730-1810)Μέγας Διδάσκαλος του Γένους-Μητροπολίτης Κυζίκου», Επετηρις Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών, τομ.9(1871-1973),σελ.51-73