Ιωακείμ Γρυσπολάκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιωακείμ Γρυσπολάκης
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδιδάσκων πανεπιστημίου

Ο Ιωακείμ Γρυσπολάκης είναι πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης και μαθηματικός. Αποφοίτησε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 1970 και έλαβε Μ.Sc. το 1974 και Ph.D. το 1976 από το Wayne State University.

Τον Αύγουστο του 1999 κατέλαβε τη θέση του Αντιπρύτανη Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης και διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών και Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρείας Αξιοποίησης της Περιουσίας και Διοίκησης του Τεχνολογικού Πάρκου του Πολυτεχνείου Κρήτης. Τον Αύγουστο του 2005 εκλέχθη Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Κριτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ιωακείμ Γρυσπολάκης έχει δεχθεί σκληρή κριτική από μία κοινότητα φοιτητών για την στάση του υπέρ της επιχειρούμενης εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης το 2006-2007 και για άλλες δραστηριότητες:

  • Ανακήρυξη ως μη νόμιμης της εκπροσώπησης του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης στη Σύγκλητο.
  • Κατάργηση του επιδόματος ενοικίου προς τους φτωχότερους φοιτητές.
  • Υποτροφίες προς τους καλύτερους ασχέτως εισοδήματος.
  • Ακύρωση της εξεταστικής περιόδου τον Σεπτέμβριο του 2006.

Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι εφαρμόζει έτσι την λογική της ανταποδοτικότητας. Η λογική αυτή υποστηρίζουν ότι υπάρχει στο προσχέδιο του νομοσχεδίου της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και στο Νόμο Περί Αξιολόγησης στα ΑΕΙ.

Ο ίδιος έχει δημοσίως ισχυριστεί ότι:

  • Η κατάργηση του επιδόματος ενοικίου προς τους φτωχότερους φοιτητές αποφασίστηκε από το ελεγκτικό συνέδριο και εφαρμόστηκε με καθυστέρηση ενός έτους και στο Πολυτεχνείο Κρήτης.
  • Η ακύρωση της εξεταστικής περιόδου τον Σεπτέμβριο του 2006 έγινε με βάση τον εσωτερικό κανονισμό του ιδρύματος που αναφέρει πως μετά την απώλεια πάνω από 3 εβδομάδων μαθημάτων χάνεται το εξάμηνο.

Στους επικριτές του συμπεριλαμβάνονται και συνάδελφοι του, μέλη ΔΕΠ (βλ. την ενότητα: Κριτική από τον Δημήτρη Πατέλη), οι οποίοι τον κατηγορούν για κατασταλτικές και αντιδημοκρατικές ερμηνείες των νομοθετικών διατάξεων, για πίεση και εκφοβισμό φοιτητών και καθηγητών με σκοπό να απέχουν από κινητοποιήσεις και τα συνδικαλιστκά όργανα, και ότι δημοσίως αναφέρεται σε μια κατά φαντασίαν πλειοψηφία στο Πολυτεχνείο Κρήτης και ευρύτερα στην κοινωνία η οποία επικροτεί και στηρίζει τις αποφάσεις του και τις ενέργειες του.

Έχει δεχθεί κριτική από την Πρυτανεία του ΕΜΠ για τις έωλες κατηγορίες του περί διακίνησης ναρκωτικών μέσα στην Πολυτενχειούπολη του ΕΜΠ, τις οποίες ανασκεύασε αργότερα. Επίσης η στήλη Ιός της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, του έχει ασκήσει δριμεία κριτική για την ασυνεπή πολιτική του στάση, συγκρίνοντας τις θέσεις που εξέφραζε ως πρόεδρος του συλλόγου μελών ΔΕΠ την περίοδο '97-'99 και την τηλεοπτική υποστήριξη που παρείχε το 2007 στην τότε ακόμα προωθούμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Κείμενα του Ιωακείμ Γρυσπολάκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προτάσεις του Ιωακείμ Γρυσπολάκη για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτοκριτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κριτική των προτάσεων του Ιωακείμ Γρυσπολάκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

από τον Δημήτρη Πατέλη (Επίκουρο καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης)

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]