Ιωάννης ο Ευαγγελιστής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ιωάννης ο Θεολόγος
Απόστολος, Ευαγγελιστής, Άγιος
Γέννηση
Γαλιλαία
Εορτασμός 8 Μαΐου μνήμη Ευαγγελιστή Ιωάννη
26 Σεπτεμβρίου Μετάσταση
Τμήμα μιας σειράς λημμάτων
Οι Δώδεκα Απόστολοι
Last Supper by Theophanes the Cretan.jpg
Οι πρώτοι δώδεκα μαθητές του Χριστού
Τμήμα μιας σειράς λημμάτων
Οι τέσσερις Ευαγγελιστές
IMG 6019 - Milano - Sant'Eustorgio - Affreschi della Cappella Visconti - I 4 evengelisti - Foto Giovanni Dall'Orto -2-Mar-2007.jpg
Κύρια λήμματα
Σχετικά λήμματα

Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, ή Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος ήταν κατά την παράδοση ο αγαπημένος μαθητής του Χριστού.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ιωάννης,γεννήθηκε στη Γαλιλαία, ο αδελφός του ήταν ο Ιάκωβος και ο πατέρας του ο Ζεβεδαίος. Ήταν φτωχική οικογένεια και ζούσαν από το ψάρεμα. Τόσο αυτός , όσο κι ο αδελφός του δεν απέκτησαν επίσημη μόρφωση, καθώς από παιδιά βοηθούσαν τον πατέρα τους. Από νεαρός ήταν πνευματικό κι ανήσυχο άτομο και ακολούθησε τον Χριστό, όντας από τους πρώτους μαθητές του. Ο Ιωάννης έγραψε το τέταρτο Ευαγγέλιο, το οποίο και χαρακτηρίστηκε "Πνευματικό Ευαγγέλιο", και γι'αυτό αποκαλείται "Θεολόγος". Δίδαξε και στην Ελλάδα και πέθανε στην Πάτμο, όπου και προς το τέλος της ζωής του έγραψε την περίφημη Αποκάλυψη.

Ο Ιωάννης θεωρείται ως ο Άγιος Προστάτης της καρδιάς και των καρδιοπαθών. Η μνήμη του εορτάζεται στις 8 Μαΐου και η Μετάσταση του στις 26 Σεπτεμβρίου.

Εικόνα του Αγίου Ιωάννη σε εκκλησία της Κρήτης

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μάρκος Σιώτης, «Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης εις Πάτμον», Επιστημονική Επετηρίδα Θεολογικής Σχολής Αθηνών Τόμος ΙΘ΄(1972), σελ. 101-134

Απόστολε Χριστώ τώ Θεώ ηγαπημένε επιτάνχυνον ρήσε λαόν αναπολόγητον, δέχεται σε προσπίπτοντα ο επιπεσόντι τώ στήθει καταδεξάμενος ον ήκετευε Θεολόγε και επιμονον νέφος εθνών διασκεδάσε, αιτούμενων υμών ειρήνη και το μέγα έλεος.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]