Ιωάννης Τραμπατζής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ιωάννης Τραμπατζής
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1813
Σιάτιστα Κοζάνης
Θάνατος3  Ιανουαρίου 1890
Αθήνα
Πληροφορίες ασχολίας

Ο Ιωάννης Τραμπατζής ήταν Έλληνας ευεργέτης (1813-1890).

Βίος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ιωάννης Τραμπατζής γεννήθηκε το 1813 στη Σιάτιστα του νομού Κοζάνης. Ο πατέρας του λεγόταν Μιχαήλ και η μητέρα του Πολυζώτρα. Από νωρίς μετανάστευσε στη Ρουμανία, συγκεκριμένα στην πόλη Ζλάτινα και στο Βουκουρέστι, όπου έζησε μέχρι τα γεράματα, πριν γυρίσει ξανά στην Ελλάδα. Ήταν πολύ εργατικός και επιτυχής έμπορος, και έτσι απόκτησε τεράστια για την εποχή εκείνη περιουσία. Μετά το 1878 επαναπατρίσθηκε και εγκαταστάθηκε στην Κέρκυρα, της οποίας έγινε δημότης.

Ο καημός του ήταν όμως να κάνει κάτι καλό για τη γενέτειρά του. Υπό τη μεσολάβηση του Ιωάννη Πάικου, ιατρού το επάγγελμα, ήλθε σε επαφή με την τότε Δημογεροντία, η οποία του πρότεινε να διαθέσει ένα ποσό για την ίδρυση ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος. Ο Τραμπατζής διέθεσε πέρα του συμφωνηθέντος ποσού και ανέγειρε το 1888 το οικοδόμημα, κατά το σχέδιο του αρχιτέκτονα Κ. Πιπιλιάγκα.

Για την κατοχύρωση του πνευματικού του έργου ο Τραμπατζής διετύπωσε δωρεά του ανεγερθέντος γυμνασίου στην Ελληνική Ορθόδοξο Κοινότητα Σιατίστης και εξασφάλισε οικονομικώς τη συντήρηση και τη λειτουργία του ιδρύματος. Με αναφορά του της 24ης Ιουνίου 1899 προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως εξασφαλίζει την αναγνώριση και δημοσίευση στις στήλες της «Εκκλησιαστικής Αληθείας».

Στις 3 Ιανουαρίου 1890 απεβίωσε ο φιλογενής ευεργέτης στην Αθήνα.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • «Σιατιστέων μνήμη», λεύκωμα συλλόγου Σιατιστέων Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη 1972.
  • Αναστασίου Δάρδα, «Ίδρυση και λειτουργία του Τραμπατζίου γυμνασίου Σιατίστης με την εποπτεία της Εκκλησίας», Θεσσαλονίκη 1997.
  • Δημήτριος Χατζής, «Λεύκωμα εις μνήμην Ιωάννου Τραμπατζή», 1970.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Για το αρχικό κείμενο χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες από το άρθρο «Ιωάννης Τραμπατζής» στη Σιατιστέων μνήμη.