Ιωάννης Ραχωβίτσας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ιωάννης Ραχωβίτσας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1955
Φανάρι Καρδίτσας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααξιωματικός Αστυνομικού Σώματος
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΑστυνομικό Αριστείο Ανδραγαθίας (Ελλάδα)

Ο Ιωάννης Ραχωβίτσας είναι ανώτατος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας. Την 5-11-2009 προήχθη στον βαθμό του Αντιστρατήγου και τοποθετήθηκε στην θέση του Υπαρχηγού του Αστυνομικού Σώματος

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1955 στο Φανάρι Καρδίτσας και το έτος 1973 κατετάγη στην Ελληνική Χωροφυλακή. Το 1982 αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών και τοποθετήθηκε στη Δ/νση Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, όπου υπηρέτησε μέχρι το 1986 οπότε τοποθετήθηκε και υπηρέτησε στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής. Από το 2003 υπηρέτησε ως Διευθυντής της άνω υπηρεσίας έως το 2006. Από το Μάρτιο του 2006 έως τον Νοέμβριο 2009 υπηρέτησε διαδοχικά, ως Δ/ντης στην Α.Δ. Ευβοίας και ως Γενικός Αστυνομικός Δ/ντης Νοτίου Αιγαίου, Στερεάς Ελλάδας και Γ.Α.Δ.Αττικής. Το 2009 προήχθη σε Αντιστράτηγο και ήταν μέχρι τον Οκτώβριο 2011 Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας ,όταν και αποστρατεύτηκε.

Τον Φεβρουάριο 2012 προσλήφθηκε από την D.E.A. , όπου παρείχε τις εμπειρίες του μέχρι την 5-3-2020.

Μετεκπαιδεύτηκε στη Σχολή Μετεκπαίδευσης-Επιμόρφωσης Στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, στη Σχολή Προϊσταμένων Υπηρεσιών Δίωξης Ναρκωτικών της Αστυνομικής Ακαδημίας της DEA ( Washington, USA ) και στην Αστυνομική Ακαδημία της Ρηνανίας (Γερμανία). Έχει συμμετάσχει σε παγκόσμια Συνέδρια της DEA στην Ευρώπη και Λατινική Αμερική, σε Διεθνή συνέδρια της Europol , της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ. Είναι πτυχιούχος του Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ήταν για σειρά ετών τακτικός καθηγητής στην Αστυνομική Ακαδημία, στη Σχολή Μετεκπαίδευσης – Επιμόρφωσης Στελεχών και σε άλλα εκπαιδευτικά σεμινάρια της Ελληνικής Αστυνομίας από το έτος 1993.

Είναι από τα στελέχη που ίδρυσαν το 1989 την Ένωση Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. και συμμετείχε ενεργά στον αγώνα για την αναγνώριση του συνδικαλιστικού δικαιώματος των Αστυνομικών.

Έχει λάβει μέρος σε ειδικές επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (εντοπισμού και εξάρθρωσης υπερατλαντικών κυκλωμάτων εμπορίας κοκαΐνης, σύλληψης Πάσσαρη στη Ρουμανία[εκκρεμεί παραπομπή], ως επικεφαλής της επιχείρησης στα Ζωνιανά Κρήτης κ.α.).

Είναι ο εμπνευστής και δημιουργός, της Ομάδας ΔΕΛΤΑ το 2009 ως Αττικάρχης και της Ομάδας ΔΙΑΣ το 2010 ως Υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.

Έχει τιμηθεί δύο φορές με το Αστυνομικό Αριστείο Ανδραγαθίας, για ένοπλες Συμπλοκές με κακοποιούς, με τον Αστυνομικό Σταυρό του Σώματος, με εύφημες μνείες και άλλες ηθικές αμοιβές. Είναι έγγαμος και έχει δυο κόρες.Σήμερα πρόεδρος και ιδρυτής του ινστιτούτο P.A.D.A

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περιοδικό «Αστυνομική ανασκόπηση», Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2009/έτος 26ο

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]