Ιωάννης Παλαιολόγος (Καίσαρ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιωάννης Παλαιολόγος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1288 ή 1289
Θάνατος1327 ή 1326
Σκόπια
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΕιρήνη Μετοχίνα Παλαιολογίνα
ΤέκναΜαρία Παλαιολογίνα της Σερβίας
Παλαιολόγος
ΓονείςΚωνσταντίνος Παλαιολόγος και Ειρήνη Ραούλαινα Παλαιολογίνα

Ο Ιωάννης Παλαιολόγος (1288/12891326) ήταν μέλος της βυζαντινής αυτοκρατορικής δυναστείας των Παλαιολόγων, ο οποίος χρημάτισε και κυβερνήτης της Θεσσαλονίκης. Του δόθηκαν οι τίτλοι του πανυπερσέβαστου και του καίσαρα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του στρατηγού Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, ο οποίος με τη σειρά του ήταν γιος του Αυτοκράτορα Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγου (1259–1282) και της Ειρήνης Παλαιολογίνας Ραούλαινας[1].

Το 1305 ο Ιωάννης έλαβε τον τίτλο του «πανυπερσέβαστου». Περί το 1325-26, σε περίοδο εμφυλίου πολέμου, ήταν κυβερνήτης της Θεσσαλονίκης. Το 1326 επαναστάτησε εναντίον του θείου του, Αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β΄ Παλαιολόγου και συμμάχησε με τον Σέρβο ηγεμόνα Στέφανο Ούρο Γ΄, με τον οποίο λεηλάτησαν τις βυζαντινές περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας έως τις Σέρρες. Ο Ανδρόνικος Β΄ προσπάθησε να τον εξευμενίσει στέλνοντας απεσταλμένους για να του απονείμουν τον τίτλο του Καίσαρα, τον δεύτερο υψηλότερο τίτλο της βυζαντινής ιεραρχίας, και ο Ιωάννης συμφώνησε να εγκαταλείψει την επανάστασή του και να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη. Όμως, αρρώστησε και πέθανε λίγο αργότερα στα Σκόπια[1].

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ιωάννης νυμφεύτηκε την Ειρήνη Μετοχίτου, κόρη του μεγάλου λογοθέτη Θεοδώρου. Το ζευγάρι απέκτησε δύο τέκνα:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Trapp, Erich; Beyer, Hans-Veit; Kaplaneres, Sokrates; Leontiadis, Ioannis (1989). «21479. Παλαιολόγος Ἱωάννης» (στα γερμανικά). Prosopographisches Lexikon der Palaiologenzeit. 9. Βιέννη: Verlag der Österreichischen Akademie der Wissenschaften. ISBN 3-7001-3003-1.