Ιωάννης Βικέλας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιωάννης Βικέλας
Γέννηση1931
Ιδιότητααρχιτέκτονας

Ο Ιωάννης Βικέλας γεννήθηκε στο Παρίσι το 1931. Σπούδασε στην Αρχιτεκτονική σχολή του Ε.Μ.Π. απ’ όπου αποφοίτησε το 1955. Στα πενήντα περίπου χρόνια της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας έχει μελετήσει και επιβλέψει πάνω από 800 έργα: πολεοδομικά σύνολα, συγκροτήματα διαμερισμάτων, συγκροτήματα κατοικιών, επαύλεις, κτήρια γραφείων, υπουργεία, δημαρχεία, βιβλιοθήκες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, νοσοκομεία, βιομηχανικά κτήρια, έργα ναοδομίας, μουσεία, περίπτερα εκθέσεων, καταστήματα και τράπεζες, εμπορικά κέντρα, κινηματογραφικές αίθουσες, αεροδρόμια, εργοστάσια, δημόσιους σταθμούς αυτοκινήτων, διαμορφώσεις υπαίθριων χώρων και πλατείες, ταφικά μνημεία. Ασχολήθηκε επίσης με αποκαταστάσεις και ανακαινίσεις ιστορικών κτηρίων και μελέτησε τα περισσότερα ψηλά κτήρια (Πύργους) στην Αθήνα.

Κυριότερα τού έργα είναι τα εξής:

  • Ο Πύργος Αθηνών. Άρχισε να κτίζεται το 1968, αποπερατώθηκε το 1971 και είναι το ψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα. Έχει ύψος 103 μ. και 28 ορόφους. Η αρχιτεκτονική του θεωρείται μινιμαλιστική και φουτουριστική, με βάση ευρωπαϊκά και αμερικανικά πρότυπα. Χαρακτηριστικά είναι τα υαλοπετάσματα που αποτελούν τον εξωτερικό τοίχο του κτιρίου.[1]
  • Προς τα τέλη της δεκαετίας του ’70 ανεγείρεται το ψηλότερο ξενοδοχείο της χώρας, το «President Hotel». Έχει ύψος 68 μέτρων και 21 ορόφων.
  • Άλλο χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής γραφής του Βικέλα είναι ο πύργος Atrina που χτίστηκε το 1976. Έχει ύψος 80 μέτρων και χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι η γυάλινη του επιφάνεια η οποία στην ουσία είναι ένα γυάλινο κέλυφος.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Πύργος Αθηνών». Culture 2000. Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. 20 Δεκεμβρίου 2002. Ανακτήθηκε στις 9 Απριλίου 2013.