Ιωάννης Ακκίδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιωάννης Ακκίδας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακληρικός
Περίοδος ακμής1569

Ο Ιωάννης Ακκίδας ήταν Έλληνας κληρικός από τη Ρόδο ο οποίος το 1569 προσπάθησε να οργανώσει μια εξέγερση των Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη και την Πελοπόννησο κατά των Τούρκων με τη βοήθεια της Ισπανίας. Καταγόταν από οικογένεια κωδικογράφων και εμπόρων ελληνικών χειρογράφων.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1560 εξυφάνθηκαν κάποια επαναστατικά σχέδια κατά των Τούρκων λόγω της βάναυσης συμπεριφοράς των τελευταίων έναντι των κατακτημένων χριστιανών. Ο τότε σουλτάνος Σελήμ Β' προετοιμάζοντας την κατάληψη της Κύπρου είχε επιβάλλει βαριά φορολογία και δήμευση των περιουσιών των μοναστηριών και των εκκλησιών. Ταυτόχρονα γίνονταν λεηλασίες και καταστροφές των μοναστηριών και εξευτελισμοί των μοναχών στην Πελοπόννησο από τους Τούρκους. Ο Ιωάννης Ακκίδας συνεργάστηκε για το σχέδιο αυτό με τον ιππότη της Μάλτας Ιωάννη Βάρελη που το υπέβαλε στην αυλή του βασιλιά της Ισπανίας Φιλίππου Β'. Το σχέδιο προέβλεπε τη δολοφονία του διαδόχου του οθωμανικού θρόνου, εμπρησμό του ναυστάθμου της ΚΠολης, εξουδετέρωση του Εβραίου Ιωσήφ Νάζη που ήταν σύμβουλος του Σελήμ Β και είχε την εκμετάλλευση των 15 κυριώτερων νησιών του Αιγαίου, και διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Πελοπόννησο με τη βοήθεια των Ισπανών. Στο σχέδιο είχαν μυηθεί πρόσωπα όπως ο οικουμενικός πατριάρχης Μητροφάνης Γ', ο σπαχής Μουσταφάς Λαμπούδης, ο ηγούμενος της Μονής Ταξιαρχών Ισαάκ, ο τοπικός άρχοντας της Κρήτης Νικόλαος Τσερνοτάμπεης και ο αντιβασιλέας της Σικελίας D. Francisco de Avalos de Aquino. Ο τελευταίος έστειλε τον Ακκίδα στον ελληνικό χώρο για να ρυθμίσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου. Το σχέδιο εγκρίθηκε από τον βασιλιά της Ισπανίας και ο Ακκίδας το Νοέμβριο του 1569 μετέβη από την Ελλάδα στη Σικελία όπου συναντήθηκε με τον Βάρελη. Αναχώρησαν την 14 Ιαν. 1570 για την Κρήτη απ' όπου θα ξεκινούσαν τις ενέργειές τους. Ο θάνατος του Τσερνοτάμπεη και η αδυναμία συγκέντρωσης των υπολοίπων συνωμοτών λόγω κακών καιρικών συνθηκών παρεμπόδισαν την πραγματοποίηση του σχεδίου μέχρι που αυτό ακυρώθηκε λόγω της έκρηξης του τέταρτου βενετοτουρκικού πολέμου. [1]

Ο Ιωάννης Ακκίδας πιθανά ήταν αδελφός του επίσης ιερωμένου Φραγκίσκου Ακκίδα, ο οποίος επιχείρησε να πραγματοποιήσει ένα σχέδιο για την εξέγερση των Ελλήνων στην τουρκοκρατούμενη Κύπρο το 1600 με τη βοήθεια του Δούκα της Σαβοΐας και τη συνεργασία Κυπρίων ιερέων και λαϊκών. Οι δύο αδελφοί είχαν συνεργαστεί και ενωρίτερα σε συνωμοτικές κινήσεις για την πρόκληση εξέγερσης με τη στήριξη δυτικών παραγόντων.[2]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Τσικνάκης Γ. Κώστας, "Επαναστατικές κινήσεις στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο στα τέλη του 16ου αιώνα", στο Δύμη, Φραγκοκρατία-Βενετοκρατία- Α' Τουρκοκρατία, 1-2 Οκτ. 2005, Πρακτικά συνεδρίου. Έκδοση Δήμου Δύμης σε συνεργασία με την 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Πάτρας και την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Πελοποννήσου. Επιστημονική επιμέλεια: Ελένη Γ. Σαράντη, Πάτρα 2012.
  2. Χασιώτης Ιωάννης, Οι αντιτουρκικές κινήσεις στην Κύπρο και η στάση των Ευρωπαϊκών δυνάμεων (Από την Οθωμανική κατάκτηση ως τις αρχές του 19ου αιώνα), σελ. 88, 89 και υποσημ. 51.