Ιωάννα της Κωνσταντινούπολης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η Ιωάννα της Κωνσταντινούπολης (1194 - 1244), ήταν κόμισσα της Φλάνδρας και του Αινώ. Μεγαλύτερη κόρη του Βαλδουίνου 9ου της Φλάνδρας, που ήταν επίσης και κόμης του Αινώ και πρώτος Λατίνος αυτοκράτορας της Κων/πολης, και της Μαρίας της Καμπανίας.

Ο πατέρας της αναχώρησε για την Δ' Σταυροφορία το 1202 και μετά από δύο χρόνια πήγε να τον συναντήσει και η μητέρα της, αφήνοντας την Ιωάννα και την νεογέννητη αδελφή της Μαργαρίτα υπό τις φροντίδες του Φιλίππου του Ναμούρ.

Η μητέρας τους πέθανε το 1204 και ο πατέρας τους το 1205. Συνέχιζε να είναι αντιβασίλισσα και ο Φίλιππος σύντομα έβαλε τις δύο μικρές αδελφές σε δύσκολη θέση, αφού αρραβωνιάστηκε την κόρη του βασιλιά της Γαλλίας Φιλίππου - Αύγουστου του 2ου δίνοντάς τις υπό την επιτήρησή του. Ο βασιλιάς Φίλιππος σχεδίαζε όσο το δυνατό συντομότερα να παντρέψει την Ιωάννα με τον Ενγκεράνδο του Κουσί, αλλά τελικά αυτή παντρεύτηκε τον Πορτογάλο πρίγκιπα Φερδινάνδο.

Στην διαδρομή προς τη Φλάνδρα, οι νεόνυμφοι συνελήφθησαν από τον Γάλλο πρίγκηπα Λουδοβίκο (μέλλοντα βασιλιά Λουδοβίκο Η'), που ήταν μεγαλύτερος γιος του Φίλιππου - Αύγουστου και της Ελισάβετ της Φλάνδρας, θείας της Ιωάννας. Ο Λουδοβίκος ήθελε να αποκτήσει την περιουσία της μητέρας του που μετά τον θάνατο της ο αδελφός της Βαλδουίνος και πατέρας της Ιωάννας την ανακατέλαβε βίαια.

Μόλις ελευθερώθηκε, ενώθηκε με τους παλιούς συμμάχους του πατέρα της, τον Άγγλο βασιλιά Ιωάννη τον Ακτήμονα και τον Γερμανό αυτοκράτορα Όθωνα Δ' κατά της Γαλλίας. Ηττήθηκαν στην μάχη του Μπουβίν (1214) και ο Φερδινάνδος συνελήφθη αιχμάλωτος.

Ο Φερδινάνδος έμεινε αιχμάλωτος των Γάλλων για 12 χρόνια, ενώ η Ιωάννα περιπλέχθηκε σε κληρονομικούς πολέμους με την αδελφή της Μαργαρίτα που έφεραν μεγάλη παρακμή στην οικογένεια.

Το 1225 εμφανίστηκε ένας άντρας που ισχυριζόταν ότι ήταν ο πατέρας της Βαλδουίνος και έγινε αρχηγός μιας λαϊκής ανταρσίας, κάτι που ο βασιλιάς Λουδοβίκος κατέστειλε εύκολα. Παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο (1237) τον Θωμά τον 2ο της Σαβοΐας, χωρίς να αποκτήσει παιδιά.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Jeanne, Countess of Flanders της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).