Ιωάννα Φωκά - Μεταξά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ιωάννα Φωκά)
Ιωάννα Φωκά - Μεταξά
Γενικές πληροφορίες
Όνομα γεννήσεωςΙωάννα Φωκά
Γέννηση1939[1][2]
Κηφισιά
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
ΣπουδέςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασυγγραφέας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΑριστομένης Περρωτής
ΓονείςΕυγένιος Φωκάς και Νανά Μεταξά
ΣυγγενείςΙωάννης Μεταξάς
ΟικογένειαΟικογένεια Μεταξά

Η Ιωάννα Φωκά - Μεταξά (γενν. στην Κηφισιά το 1939) είναι Ελληνίδα συγγραφέας και η εγγονή του Έλληνα δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά.[3][4][5]

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Κηφισιά το 1939 και είναι κόρη του Ευγένιου Φωκά, καθηγητή ιατρικής και πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, και της Νανάς Μεταξά. Από την πλευρά του πατέρα της κατάγεται από την παλιά οικογένεια Φωκά της Κεφαλονιάς ενώ από την πλευρά της μητέρας της είναι εγγονή του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Ιωάννη Μεταξά. Το 1957 αποφοίτησε από το Αμερικανικό Κολλέγιο Θηλέων Ελληνικού «Pierce College» και στη συνεχεία σπούδασε στο Ιστορικό - Αρχαιολογικό της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.[6] Συμμετείχε σε ανασκαφές υπό τους Ιακωβίδη και Μαρινάτο ως αρχαιολόγος.[7]

Την περίοδο 1981 με 1988, συμμετείχε στην σύνταξη της εγκυκλοπαίδειας Πάπυρος - Λαρούς Μπριτάνικα.[8] Έχει συγγράψει με τον καθηγητή Πάνο Βαλαβάνη την σειρά «Ανακαλύπτω την Αρχαία Ελλάδα» καθώς και πλήθος βιβλίων αρχαιολογικού περιεχομένου που απευθύνονται σε παιδιά και στο ευρύ αναγνωστικό κοινό. Το 2002 τιμήθηκε στα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία με το βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά για το βιβλίο της «Βασίλισσα Βερενίκη» των εκδόσεων Κέδρος που εκδόθηκε το 2001.[6] Κατα καιρούς δίνει συνεντεύξεις και αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά παρουσιάζοντας κυρίως το έργο και τις θέσεις του παππού της, Ιωάννη Μεταξά στο πλαίσιο της κρίσιμης συμμετοχής του στους Βαλκανικούς Πολέμους, στην κοινοβουλευτική ζωή της Ελλάδας ως ιδρυτή και επικεφαλής του Κόμματος Ελευθεροφρόνων και ως Εθνικού Κυβερνήτη που προετοίμασε την Ελλάδα για την άμυνα κατά της Ιταλογερμανικής επίθεσης στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, που είπε το ιστορικό ΟΧΙ την 28 Οκτωβρίου 1940 και στη συνέχεια ηγήθηκε των Ελλήνων στον Ελληνοιταλικό πόλεμο.

Διετέλεσε πρόεδρος[7] του Συλλόγου Φίλων Γενναδείου Βιβλιοθήκης την περίοδο 1996 με 2001, μέλος[7] του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Μπενάκη την περίοδο 1983 με 1989, γενική γραμματέας[7] της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών την περίοδο 1986 με 1991], μέλος[7][9] του Συλλόγου Φίλων Γενναδείου Βιβλιοθήκης την περίοδο 1996 με 2001, καθώς και μέλος[7] της κρατικής επιτροπής βράβευσης λογοτεχνίας για παιδιά από το 2004 έως το 2007. Το 2019 εξελέγη Πρόεδρος του Αμαλιείου Οικοτροφείου Θηλέων, ενός από τους παλαιώτερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς της Ελλάδας με παρουσία και σημαντικό έργο από το 1855.

Κατοικεί στην Κηφισιά.[6] Παντρεύτηκε το 1961 με τον Αριστομένη Περρωτή, βουλευτή Μεσσηνίας, με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά, τον Αθανάσιο Περρωτή, τον Ιωάννη Περρωτή και τον Δημήτριο-Ευγένιο Περρωτή. Το 1981 διαζεύχθηκαν.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]