Ιωάννα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιωάννα
Άγιος
Γέννηση1ος αιώνας
Κοίμηση1ος αιώνας
Γαλιλαία
ΕορτασμόςΠάσχα

Η Ιωάννα (ή Ιωάνα) σύμφωνα με το Ευαγγέλιο του Λουκά θεραπεύτηκε από τον Ιησού και από τότε τον ακολουθούσε μαζί με τους αποστόλους του σε όλα του τα ταξίδια και τον υποστήριζε οικονομικά δίνοντας τα υπάρχοντά της[α][2]. Ήταν μάρτυρας στην Ανάσταση μαζί με την Μαρία Μαγδαληνή, τη Μαρία του Κλωπά και άλλες γυναίκες[2] και γι΄αυτό είναι γνωστή ως Αγία Ιωάννα η Μυροφόρος. Κάποιοι θεωρούν ότι ταυτίζεται με την Αγία Ιουνία[3].

Θεωρείται αγία από την Ορθόδοξη, τη Ρωμαιοκαθολική και την Αγγλικανική εκκλησία. Η Ορθόδοξη Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη της στις 27 Ιουνίου[2], η Ρωμαιοκαθολική στις 24 Μαΐου και η Αγγλικανική στις 3 Αυγούστου. Επίσης συνεορτάζεται μαζί με τις άλλες Άγιες Μυροφόρες Γυναίκες, την τρίτη Κυριακή μετά το Πάσχα (την Κυριακή των Μυροφόρων) μαζί με την Μαρία του Κλωπά και τη Σαλώμη[4].

Ποια ήταν η Αγία Ιωάννα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με το Ευαγγέλιο του Λουκά, η Ιωάννα ήταν σύζυγος του Χουζά, που ήταν επίτροπος του βασιλιά της Γαλιλαίας Ηρώδη[2]. Κάποιοι υποθέτουν, πως αυτό της επέτρεπε να δίνει πληροφορίες στον Λουκά σχετικά με την αυλή του Ηρώδη.[5] Ως σύζυγος αυλικού θα πρέπει να ήταν ευκατάστατη και άρα ικανή να συντηρήσει τον Ιησού και τους μαθητές του στα ταξίδια τους.[6]

Το όνομά της στα Εβραϊκά σημαίνει χάρη και εύνοια του Θεού[2]. Αναφέρεται στο Ευαγγέλιο του Λουκά ως μία από τις γυναίκες, που πήγαν στον τάφο του Ιησού μετά την Σταύρωση, προκειμένου να αλείψουν το σώμα Του με μύρα και γι΄αυτό αποκαλείται «μυροφόρος»[β]. Ήταν επομένως μάρτυρας της Αναστάσεως, αλλά και παρούσα κατά την ημέρα της Πεντηκοστής[6]. Ήταν μία από τους 120 που επέλεξε ο Ματθαίος για να αντικαταστήσουν τον Ιούδα[6].

Ορισμένοι θεωρούν ότι ταυτίζεται με την Αγία Ιουνία, που αναφέρεται στην προς Ρωμαίους Επιστολή του απόστολου Παύλου[3]. Όμως η Αγία Ιουνία αναφέρεται σε συνδυασμο με τον Άγιο Ανδρόνικο, κάτι που ίσως να σημαίνει ότι ήταν σύζυγοι[8]. Αν ίσχυε αυτό, τότε δεν θα μπορούσε να είναι το ίδιο πρόσωπο με την Αγία Ιωάννα που ήταν σύζυγος του Χουζά, εκτός και αν η τελευταία είχε χηρέψει και ξαναπαντρευτεί. Μία άλλη εξήγηση που δεν αποκλείει την ταύτιση των προσώπων της Ιωάννας και της Ιουνίας, είναι η Ιουνία και ο Ανδρόνικος να μην ήταν σύζυγοι αλλά συνεργάτες, κάτι που συνηθίζονταν πολύ μεταξύ των αποστόλων[8].

Υποσημειώσεις και παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. καὶ Ἰωάννα γυνὴ Χουζᾶ ἐπιτρόπου Ἡρῴδου καὶ Σουσάννα καὶ ἕτεραι πολλαί, αἵτινες διηκόνουν αὐτῷ ἀπὸ τῶν ὑπαρχόντων αὐταῖς[1]
  2. ἦσαν δὲ ἡ Μαγδαληνὴ Μαρία καὶ Ἰωάννα καὶ Μαρία Ἰακώβου καὶ αἱ λοιπαὶ σὺν αὐταῖς, αἳ ἔλεγον πρὸς τοὺς ἀποστόλους ταῦτα[7]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Λουκάς η΄ 3
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 «Ορθόδοξος Συναξαριστής - Αγία Ιωάννα η Μυροφόρος». www.saint.gr. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουνίου 2020. 
  3. 3,0 3,1 Bauckham, Richard. (2002). Gospel women : studies of the named women in the gospels. Grand Rapids, Mich.: W.B. Eerdmans. ISBN 0-8028-4999-7. 48661162. 
  4. «www.synaxaristis - ΜΕΓΑΣ ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ». www.synaxarion.gr. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουνίου 2020. 
  5. Hastings, Adrian (1958). «Joahnna, the wife of Chusa, Herod's Steward». Prophet and witness in Jerusalem: a study of the teaching of St. Luke. London; New York: Longmans, Green. σελ. 38. B0007DM7QU. 
  6. 6,0 6,1 6,2 «Joanna». Coptic Orthodox Diocese of the Southern United States. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουνίου 2020. 
  7. Λουκάς κδ΄ 10
  8. 8,0 8,1 Allen, Pauline (2009). «Wealthy Widows and Female Apostles: The Economic and Social Status of Women in Early Roman Christianity». Prayer and spirituality in the early church. Everton Park, Qld. (Australia): Centre for Early Christian Studies (Australian Catholic University). ISBN 0-646-36055-8. 41153121.