Ιχθύς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Ιχθύς (αποσαφήνιση).
Ο Ιχθύς υιοθετήθηκε ως χριστιανικό σύμβολο.

Οι Ιχθύς ή ichthus (/ˈɪkθəs/),[1] από τα ελληνικά ἰχθύς 1ος αι. μ.Χ. Ελληνιστική Κοινή /ixˈθys/, "Ψάρι") είναι ένα σύμβολο που αποτελείται από δύο τέμνοντα τόξα, τα άκρα της δεξιάς πλευράς εκτείνονται πέρα από το σημείο συνάντησης έτσι ώστε να μοιάζουν με το προφίλ ενός ψαριού. Το σύμβολο υιοθετήθηκε από τους πρώτους Χριστιανούς ως μυστικό σύμβολο. Τώρα είναι γνωστή συνομιλία ως το «σημάδι του ψαριού» ή «το ψάρι του Ιησού»[2]

Προέλευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα πρώιμο κυκλικό σύμβολο ιχθύς, που δημιουργήθηκε συνδυάζοντας τα ελληνικά γράμματα ΙΧΘΥΣ, Έφεσος.

Οι πρώτες εμφανίσεις του συμβόλου ichthys στη χριστιανική τέχνη και λογοτεχνία χρονολογούνται στον 2ο αιώνα μ.Χ. Η χρήση του συμβόλου μεταξύ των Χριστιανών είχε γίνει δημοφιλής στα τέλη του 2ου αιώνα και η χρήση του εξαπλώθηκε ευρέως τον 3ο και 4ο αιώνα.[3] Στην αρχή της Εκκλησίας, το σύμβολο ιχθύς είχε την «πιο ιερή σημασία» και οι Χριστιανοί το χρησιμοποιούσαν για να αναγνωρίσουν εκκλησίες και άλλους πιστούς μέσω αυτού του συμβόλου επειδή διώκονταν από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.[4] Το σύμβολο ιχθύς είναι επίσης μια αναφορά στην «Θεία Ευχαριστία, με τον οποίο το θαύμα του πολλαπλασιασμού των φραντζολών και των ψαριών είχε τόσο στενή σχέση τόσο σε χρόνο όσο και σε σημασία».[5] Ενώ πολλοί Χριστιανοί κρεμούν ένα σταυρό κολιέ ή ένα ροζάριο μέσα στα οχήματά τους, "το αυτοκόλλητο ψαριού στο αυτοκίνητο είναι ένα πιο συνειδητό σύμβολο ενός μάρτυρα Χριστιανού - σημαντικά, σε αντίθεση με τα πρώτα, είναι στο εξωτερικό του αυτοκινήτου για να το βλέπουν όλοι."[6]

Συμβολική έννοια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ἸΧΘΥΣ (ιχθύς), η επίσης ἸΧΘΥϹ με ένα lunate sigma, σε ένα backronym η ακροστιχίδα[7] στο "ησοῦς Χριστὸς Θεοῦ Υἱὸς Σωτήρ", contemporary Koine, το οποίο μεταφράζεται ως εξής 'Ιησούς Χριστός, ο Υιός του Θεού, Σωτήρας'.

Αυτή η εξήγηση δίνεται, μεταξύ άλλων, από τον Αυγουστίνο στο Civitate Dei,[8] όπου σημειώνει ότι η πρόταση "Ἰησοῦς Χριστὸς Θεοῦ Υἱὸς Σωτήρ"[9] έχει 27 γράμματα, δηλαδή 3×3×3, το οποίο σε αυτήν την εποχή έδειχνε δύναμη. (Αυτή η πρόταση είναι προφανώς ψευδής καθώς η φράση έχει 26 γράμματα, που προκύπτει από την άγνοια του Αυγουστίνου.)[10] Ο Αυγουστίνος παραθέτει επίσης ένα αρχαίο κείμενο από τους χρησμούς[11] του οποίου οι στίχοι είναι ακροστιχίδες της δημιουργικής πρότασης.

Η δήλωση «Ιησούς Χριστός, Υιός του Θεού, Σωτήρας» επιβεβαίωσε την πεποίθηση των πρώτων Χριστιανών στη διττή φύση, ότι ο Ιησούς Χριστός είναι τόσο ανθρώπινος όσο και πλήρως θεϊκός. Η πεποίθηση ότι ο Ιησούς Χριστός είναι αληθινός άνθρωπος και αληθινός Θεός συμπληρώνει την Αγία Τριάδα, αυτό είναι το βασικό άρθρο της χριστιανικής πίστης.

Η υιοθέτηση κατά των 4ο αιωνα του συμβόλου ιχθύς ως τροχού του ἸΧΘΥΣ επικαλύπτονται έτσι ώστε το αποτέλεσμα να μοιάζει με έναν τροχό οκτώ ακίδων.[12]

Ο Έγκον Φρίντελ εικάζει στην Πολιτιστική Ιστορία της Αρχαιότητας, ότι το σύμβολο των ψαριών μπορεί να αναφέρεται στην αστρολογική εποχή των ιχθύων, η οποία ξεκίνησε περίπου την εποχή της ίδρυσης του Χριστιανισμού. Έτσι, το σύμβολο μπορεί να έχει χρησιμοποιηθεί για να συμβολίσει την έναρξη μιας νέας εποχής.

Στα Ευαγγέλια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα ψάρια αναφέρονται και έχουν συμβολική σημασία αρκετές φορές στα Ευαγγέλια. Αρκετοί από τους 12 Αποστόλους του Ιησού ήταν ψαράδες. Τους αναθέτει με τις λέξεις "Θα σας κάνω ψαράδες ανδρών". (Μάρκος 1: 16-18)

Αφού αναστήθηκε, ο Ιησούς πρόσφερε μερικά ψητά ψάρια στο Λουκά 24:41-43.[13]

Κατά τη σίτιση των πέντε χιλιάδων, ένα αγόρι μεταφέρεται στον Ιησού με "πέντε μικρά ψωμιά και δύο ψάρια". Η ερώτηση τίθεται, "Αλλά τι είναι, μεταξύ πολλών;" Ο Ιησούς πολλαπλασιάζει τα ψωμιά και τα ψάρια για να ταΐσει το πλήθος.

Στο Κατά Ματθαίον 13:47-50, η Παραβολή του Σχεδίου στο Δίκτυο, ο Ιησούς συγκρίνει τους αγγέλους που χωρίζουν τους δίκαιους από τους κακούς στο τέλος αυτού του κόσμου με τους ψαράδες που ταξινομούν τα αλιεύματά τους, διατηρώντας τα καλά ψάρια και ρίχνουν τα κακά ψάρια μακριά.[14]

Στον Ιωάννη 21:11, αναφέρεται ότι οι μαθητές αλιεύαν όλη τη νύχτα αλλά δεν έπιασαν τίποτα.[15] Ο Ιησούς τους έδωσε εντολή να ρίξουν τα δίχτυα στην άλλη πλευρά του σκάφους, και έσυραν 153 ψάρια. Όταν επιστρέφουν στην ακτή με τα αλιεύματά τους, ο Ιησούς τους περιμένει και έχει μαγειρέψει μερικά ψάρια για να φάνε.

Στο Κατά Ματθαίον 17:24-27, όταν ρωτήθηκε αν ο Δάσκαλός τους πληρώνει τον φόρο του ναού (ή δύο δραχμές), ο Σίμων Πέτρος απαντά ναι. Ο Χριστός λέει στον Πέτρο να πάει στο νερό και να ρίξει μια γραμμή, λέγοντας ότι ένα νόμισμα είναι επαρκές και για τους δύο και θα βρεθεί στο στόμα του ψαριού. Ο Πέτρος το κάνει αυτό και βρίσκει το νόμισμα.[16]

Το ψάρι χρησιμοποιείται επίσης από τον Ιησού για να περιγράψει "το σημάδι του Ιωνά". ( Ματθαίος 12:38-45) Αυτό συμβολίζει την ανάσταση του Ιησού, στην οποία βασίζεται ολόκληρη η χριστιανική πίστη. (1 Κορινθίους 15:1-58)

Επιτύμβια στήλη με την επιγραφή ΙΧΘΥϹ ΖΩΝΤΩΝ ("ψάρια των ζωντανών"), αρχές 3ου αιώνα, Εθνικό Ρωμαϊκό Μουσείο

Στο βιβλίο του Τωβίτ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Δευτεροκανονικό Βιβλίο του Τωβίτ, του τάγματος του Αρχάγγελου του Ραφαήλ, ο νεαρός ξάδελφος και ο μελλοντικός σύζυγος της Σάρα πιάνει ένα ψάρι ενώ προσπαθεί να καταπιεί τα πόδια του, πλένοντας στον ποταμό Τίγρη. Στη συνέχεια, καθοδηγείται πώς να το προσφέρει, προκειμένου να σωθεί από τον δαίμονα Ασμοδαίο.[17]

Πρώιμη εκκλησία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με την παράδοση, οι αρχαίοι Χριστιανοί, κατά τη δίωξή τους από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία τους πρώτους αιώνες μετά τον Χριστό, χρησιμοποίησαν το σύμβολο του ψαριού για να σηματοδοτήσουν τους χώρους συνάντησης και τους τάφους ή για να διακρίνουν τους φίλους από τους εχθρούς:

According to one ancient story, when a Christian met a stranger in the road, the Christian sometimes drew one arc of the simple fish outline in the dirt. If the stranger drew the other arc, both believers knew they were in good company. Current bumper-sticker and business-card uses of the fish hearken back to this practice.

— Christianity Today, Elesha Coffman, "Ask The Expert"[18]

Υπάρχουν πολλές άλλες υποθέσεις για το γιατί επιλέχθηκε το ψάρι. Ορισμένες πηγές δείχνουν ότι οι πρώτες λογοτεχνικές αναφορές προήλθαν από τη σύσταση του Κλήμη της Αλεξάνδρειας στους αναγνώστες του (Paedagogus, III, xi) για να χαράξουν τις σφραγίδες τους με το περιστέρι ή το ψάρι. Ωστόσο, μπορεί να συναχθεί από ρωμαϊκές μνημειώδεις πηγές, όπως η Cappella Greca και τα παρεκκλήσια του μυστηρίου της κατακόμβης του Πάπα Κάλλιστου Α΄, ότι το σύμβολο των ψαριών ήταν γνωστό στους χριστιανούς πολύ νωρίτερα.

Στη λαϊκή κουλτούρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα σύμβολο ΙΧΘΥΣ σε ένα αυτοκίνητο

Στη δεκαετία του 1970 το "Ιησούς Ψάρι" άρχισε να χρησιμοποιείται ως εικόνα του σύγχρονου Χριστιανισμού. Το 1973 το σύμβολο και το μήνυμα μεταφέρθηκαν στο Aquarius Rock Festival στο Nimbin της Αυστραλίας. Σήμερα, μπορεί να θεωρηθεί σαν αυτοκόλλητο ή έμβλημα στο πίσω μέρος των αυτοκινήτων ή ως μενταγιόν ή κολιέ ως ένδειξη ότι ο ιδιοκτήτης είναι Χριστιανός. Οι εκδόσεις αυτού περιλαμβάνουν ένα Ιχθύς με "Ιησούς" ή "ΙΧΘΥΣ" στο κέντρο, ή απλά το περίγραμμα Ιχθύς από μόνο του.[19]

Το Ichthus Music Festival είναι ένα ετήσιο μεγάλο υπαίθριο φεστιβάλ χριστιανικής μουσικής που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Ιουνίου στο Wilmore του Κεντάκι. Είναι το παλαιότερο φεστιβάλ χριστιανικής μουσικής στις Ηνωμένες Πολιτείες, ξεκινώντας από το 1970.[20]

Το 2016, προτάθηκε κωδικός κωδικοποίησης Unicode στο σημείο 1F9XX για το σύμβολο Ιχθύς.[21]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. . 
  2. Los Angeles Times (1 Απριλίου 2008). «Evolution of religious bigotry». latimes.com. 
  3. Rasimus, T. (2011). "Revisiting the Ichthys: A Suggestion Concerning the Origins of Christological Fish Symbolism". Pp 327-348 in Mystery and Secrecy in the Nag Hammadi Collection and Other Ancient Literature: Ideas and Practices. Biblical Studies, Ancient Near East and Early Christianity E-Books Online, Collection 2012, 76.
  4. Jowett, Garth S.· O'Donnell, Victoria (11 Μαρτίου 2014). Propaganda & Persuasion. SAGE Publications. σελ. 86. ISBN 9781483323527. Initially used as a secret sign during the time when Christians were persecuted by the Roman authorities, the fish symolized the mission of the group it represented and did so simply and effectively. 
  5. The Irish Monthly, Volume 12. 1884. σελ. 89. It must, however, be born in mind that the "fish," specially in those early days, was a Christian symbol of the most sacred significance. The name ichthus, which is the Greek word for fish, and the fish itself, recur frequently amongst the sacred symbols of the early Christians in the Catacombs. The letters of the Greek word formed the initial letters of the phrase "Jesus Christ, of God the Son, our Saviour" The heavenly Ichthus, then, was Jesus Christ, and we are the smaller fishes, born in the waters of baptism, as Tertullian says, caught in the net of salvation, and thus made members of the heavenly kingdom. There is a reference to the same symbol to the Holy Eucharist, with which the miracle of the multiplication of the loaves and fishes had such intimate connection both in point of time and significance. 
  6. Garbowski, Christopher (27 Ιανουαρίου 2014). Religious Life in Poland: History, Diversity and Modern Issues (στα Αγγλικά). McFarland. σελ. 222. ISBN 9780786475896. If folk religion is demonstrated by drivers with rosaries hanging from rearview mirrors or St. Christopher figures on the dashboard, still common enough in Poland, the fish sticker on the car is a more conscious symbol of a witnessing Christian--significantly, unlike the former, it is on the outside of the car for everyone to see. This stops some interested Catholics from placing the symbol on their cars. Since they feel might not live up to the good driving practices that should accompany its presence. 
  7. Christian H. Bull, Liv Ingeborg Lied, John D. Turner, editors (2012). Mystery and Secrecy in the Nag Hammadi Collection and Other Ancient Literature: Ideas and Practices. Leiden, The Netherlands: Koninklijke Brill NV. σελ. 327. ISBN 978-90-04-21207-7. CS1 maint: Πολλαπλές ονομασίες: authors list (link) CS1 maint: Extra text: authors list (link)
  8. Augustine. Wikisource link to The City of God. Wikisource, XVIII, 23. 
  9. On the appropriate accent in Christos and Hyios, consult grave accent rule.
  10. Bagatti, Bellarmino (1984). The church from the circumcision: history and archaeology of the Judaeo-Christians. Studium Biblicum Franciscanum, Collectio Minor, n.2. Jerusalem. σελ. 215. 
  11. Sibylline oracles, Book viii, 284-330 (Greek text, 217-250)
  12. Christian H. Bull, Liv Ingeborg Lied, John D. Turner, editors (2012). Mystery and Secrecy in the Nag Hammadi Collection and Other Ancient Literature: Ideas and Practices. Leiden, The Netherlands: Koninklijke Brill NV. σελίδες 340, 343. ISBN 978-90-04-21207-7. CS1 maint: Πολλαπλές ονομασίες: authors list (link) CS1 maint: Extra text: authors list (link)
  13. Πρότυπο:Bibleref2
  14. Πρότυπο:Bibleref2
  15. Πρότυπο:Bibleref2
  16. Πρότυπο:Bibleref2
  17. Πρότυπο:Bibleref2
  18. Elesha Coffman (8 Αυγούστου 2008). «What is the origin of the Christian fish symbol?». christianitytoday.com. 
  19. «Christian symbols: Fish (Ichthus), cross and crucifix». religioustolerance.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιανουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 22 Απριλίου 2014. The body of the symbol may be empty, or may contain a name ('Jesus' or 'ICTUS'). 
  20. See, Robison, Greg, Christian Rock Festivals, (New York: The Rosen Publishing Co., 2009), p.7
  21. West, Andrew (2016). «Proposal to encode an Ichthys symbol» (PDF). unicode.org. Ανακτήθηκε στις 12 Απριλίου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]