Ιπτάμενο Μακαρονοτέρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αγγιγμένος από τη Μακαρονοειδή Απόφυσή Του, παρωδία του πίνακα Η Δημιουργία του Αδάμ του Μιχαήλ Άγγελου, που αποτελεί την πιο διάσημη απεικόνιση του Ιπτάμενου Μακαρονοτέρατος.

Το Ιπτάμενο Μακαρονοτέρας (ΙΜΤ) (αγγλικά: Flying Spaghetti Monster, συντομογραφία: FSM) είναι η θεότητα μιας παρωδίας θρησκείας,[1][2] γνωστής ως Ιπτάμενη Μακαρονοτερατοθρησκεία ή Πασταφαριανισμός (Pastafarianism)[2] εκ του Ρασταφαριανισμός και πάστα.

Δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2005 από τον Μπόμπι Χέντερσον ως παρωδία, για να διδαχθεί στα Αμερικάνικα σχολεία μαζί με την εξέλιξη. Στην ουσία, αποτέλεσε διαμαρτυρία κατά της απόφασης του Συμβουλίου Εκπαίδευσης της πολιτείας του Κάνσας, να διδάσκεται παράλληλα με τη θεωρία της εξέλιξης, η δοξασία του Ευφυούς Σχεδιασμού (Δημιουργισμού).

Πιο συγκεκριμένα, ο Χέντερσον, παρωδώντας τον Δημιουργισμό, έστειλε μία ανοιχτή επιστολή στο Συμβούλιο Εκπαίδευσης της πολιτείας του Κάνσας, όπου υποστήριξε πως το Σύμπαν δημιουργήθηκε από μία μάζα από σπαγγέτι και δύο κεφτέδες, που ονόμασε Ιπτάμενο Μακαρονοτέρας. Ο Χέντερσον απαίτησε η Πασταφαριανική εκδοχή της Δημιουργίας, όπως την αποκάλεσε, να διδάσκεται μαζί με τη δοξασία του Ευφυούς Σχεδιασμού και τη θεωρία της Εξέλιξης, στο πλαίσιο του "πλουραλισμού και των ίσων ευκαιριών". Σύμφωνα με τον Χέντερσον, εφόσον ο Ευφυής Σχεδιασμός περιέχει αμφισβητήσιμες και διφορούμενες αναφορές για τον Δημιουργό, κάθε πιθανή οντότητα θα μπορούσε να πάρει τη θέση του, ακόμα και ένα Ιπτάμενο Μακαρονοτέρας. Από τη στιγμή που ο Χέντερσον δημοσίευσε την επιστολή του στην ιστοσελίδα του και μέσα σε λίγες εβδομάδες, η Ιπτάμενη Μακαρονοτερατοθρησκεία έγινε φαινόμενο του Ίντερνετ και σύμβολο κατά της διδασκαλίας του Δημιουργισμού στα δημόσια σχολεία.

Τα πιστεύω του Πασταφαριανισμού - που αποτελούν παρωδία του Δημιουργισμού - παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα του Χέντερσον, όπου αυτο-αποκαλείται "προφήτης", και στο Ευαγγέλιο του Ιπτάμενου Μακαρονοτέρατος, που εκδόθηκε το 2006. Οι πειρατές θεωρούνται οι πρώτοι, γνήσιοι Πασταφαριστές.

Δημιουργία του Κόσμου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βίβλος του Πασταφαριανισμού ξεκινάει από τη δημιουργία του κόσμου από ένα αόρατο Ιπτάμενο Μακαρονοτέρας (ΙΜΤ). Το ΙΜΤ δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό. Την πρώτη μέρα της δημιουργίας χώρισε τον νερό από τους ουρανούς. Τη δεύτερη ημέρα, επειδή βαρέθηκε να πετάει και δεν μπορούσε να περπατήσει όπως θα ήθελε στο νερό, έφτιαξε τη γη, μαζί με ένα ηφαίστειο μπύρας. Ευχαριστημένο, ήπιε την μπύρα από το ηφαίστειο και ξύπνησε με πονοκέφαλο. Έφτιαξε ξανά το νερό και τη γη, διότι ξέχασε ότι τα είχε φτιάξει, και τον ουρανό, και έναν νάνο που ονόμασε Άνθρωπο. Ένα μαγειρικό ατύχημα προκάλεσε τον κατακλυσμό.

Η δημιουργία του κόσμου έγινε πριν από 5000 χρόνια, και όλα τα δεδομένα που δείχνουν το αντίθετο τοποθετήθηκαν από το ίδιο το ΙΜΤ για να δοκιμάσουν την πασταφιαριανική πίστη.

Πειρατές και υπερθέρμανση του πλανήτη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σταθερή μείωση του αριθμού των πειρατών τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει στην υπερθέρμανση του πλανήτη και στο λιώσιμο των πάγων.

chart showing that in 1820 there were 25,000 pirates and the global average temperature was 14.2 degrees C, while in 2000 there were 17 pirates and the global average temperature was 15.9 degrees C.
Σχεδιάγραμμα ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε συνάρτηση με τη μείωση του αριθμού των πειρατών, που σύμφωνα με τον Bobby Henderson δείχνει και τη συνάφειά τους

Παράδεισος και κόλαση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πασταφαριανική εκδοχή του παραδείσου περιέχει ένα ηφαίστειο μπίρας και ένα εργοστάσιο στρίπερ. Στην κόλαση η μπύρα είναι χαλασμένη και οι στρίπερ έχουν σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες. Η Παρασκευή είναι η ιερή μέρα των Πασταφαριστών.[3]

Η "θρησκεία" αυτή έχει συγκεντρώσει χιλιάδες οπαδούς, κυρίως άθεους, που ανακήρυξαν τους εαυτούς τους "Πασταφαριστές".

Τα Οχτώ «Πραγματικά θα το προτιμούσα αν δεν»[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ΙΜΤ έδωσε στον Κάπτεν Μόσεϊ δέκα «Πραγματικά θα το προτιμούσα αν δεν», αλλά δύο τα έχασε καθώς κατέβαινε από το όρος Σάλτσα.

Δείτε Επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «The dangers of creationism in education». Council of Europe Parliamentary Assembly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Νοεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2007.  Εξωτερικός σύνδεσμος στο |work= (βοήθεια)
  2. 2,0 2,1 «But Is There Intelligent Spaghetti Out There?». New York Times Arts article. Ανακτήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2007. 
  3. «In the beginning there was the Flying Spaghetti Monster». Daily Telegraph. September 11, 2005. http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/northamerica/usa/1498162/In-the-beginning-there-was-the-Flying-Spaghetti-Monster.html. Ανακτήθηκε στις 2009-12-19. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]