Ινδική γκρίζα μαγκούστα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ινδική γκρίζα μαγκούστα
Ενήλικο άτομο στην φύση (Χαϊντεραμπάντ, Ινδία)
Ενήλικο άτομο στην φύση (Χαϊντεραμπάντ, Ινδία)
Κατάσταση διατήρησης

Ελαχίστης Ανησυχίας (IUCN 3.1) [1]
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα
Συνομοταξία: Χορδωτά
Ομοταξία: Θηλαστικά
Τάξη: Σαρκοφάγα
Οικογένεια: Ερπηστίδες
Υποοικογένεια: Ερπηστίνες
Γένος: Ερπηστής
Είδος: H. edwardsii
Διώνυμο
Herpestes edwardsii
Ε. Ζοφρουά ντε Σεν Ιλέρ, 1818

Γεωγραφική κατανομή της ινδικής γκρίζας μαγκούστας

Η ινδική γκρίζα μαγκούστα ή κοινή γκρίζα μαγκούστα ή μαγκούστα του Έδουαρδς (Herpestes edwardsii) είναι ένα είδος μαγκούστας που απαντά κυρίως στην νότια Ασία, στην Ινδία, στο Πακιστάν, στο Νεπάλ, στη Σρι Λάνκα και κάποια άλλα μέρη της Ασίας. Στις Βορειοϊνδικές γλώσσες (Χίντι, Ούρντου, Πουντζάμπι, κτλ.) ονομάζεται Nevalaa. Η γκρίζα μαγκούστα απαντά συνήθως σε ανοιχτά δάση, θαμνώδεις διαπλάσεις και καλλιεργημένα χωράφια, συχνά κοντά σε ανθρώπινες εγκαταστάσεις. Ζει σε λαγούμια, θαμνοστοιχίες και λόχμες, ανάμεσα στα δένδρα, βρίσκοντας καταφύγιο κάτω από πέτρες ή θάμνους, ακόμα και σε αποχετεύσεις. Είναι πολύ τολμηρή και περίεργη αλλά προσεχτική, σπανίως ριψοκινδυνεύοντας μακριά από το καταφύγιό της. Αναρριχάται πολύ καλά. Συνήθως απαντάται μόνη ή σε ζεύγη. Τρέφονται με τρωκτικά, φίδια, αβγά και νεοσσούς πτηνών, σαύρες και ποικιλία ασπονδύλων. Κατά μήκος του ποταμού Τσάμπαλ τρέφεται σποραδικά με αβγά γαβιάλη. Αναπαράγεται καθ' όλη την διάρκεια του χρόνου.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ινδική γκρίζα μαγκούστα ή κοινή γκρίζα μαγκούστα, είναι μετρίου μεγέθους με χρώμα γκρίζο κοκκινωπό ή κιτρινωπό με πιο ανοιχτόχρωμη την κοιλιακή χώρα, με σκουρόχρωμα πόδια (αυτό την διακρίνει από την μικρή ασιατική μαγκούστα), και με την άκρη της ουράς σκούρα κόκκινη. Έχει ερυθρωπή απόχρωση στο κεφάλι. Το μήκος της ουράς της ισούται με το μήκος του υπόλοιπου σώματος. Μήκος σώματος: 36–45 εκατοστόμετρα, Μήκος ουράς: 45 εκατοστόμετρα, βάρος: 0,9-1,7 χιλιόγραμμα. Τα αρσενικά είναι αρκετά μεγαλύτερα από τα θηλυκά. Οι μαγκούστες μπορούν να διακρίνουν τα χρώματα, αντίθετα με τα περισσότερα θηλαστικά, τα οποία αντιλαμβάνονται μερικώς τα χρώματα.

Για να ανοίξει τα αβγά στέκεται με την πλάτη της σε έναν τοίχο και ρίχνει τα αβγά κάτω από το σώμα της και ανάμεσα στα πισινά πόδια της ώστε τα αβγά να ανοίξουν στον τοίχο. Οι ινδικές γκρίζες μαγκούστες συχνά κρατούνται ως κατοικίδια για να απομακρύνουν από τα σπίτια ποντικοί και άλλα επιβλαβή ζώα. Η μαγκούστα κλείνει το εξωτερικό της αυτί όταν κυνηγά στο έδαφος για να κρατήσει έξω βρωμιά και νερό.[2]

Σίτιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όντας σαρκοφάγο τρέφεται με πολλά είδη από ποντικούς έως φίδια. Η μαγκούστα είναι επιδέξιος κυνηγός ο οποίος αναζητά δραστήρια για λεία χρησιμοποιώντας τις οξείες του αισθήσεις της όσφρησης και της όρασης. Τρώει οτιδήποτε μπορεί να πιάσει. Η ινδική γκρίζα μαγκούστα συνήθως τρώει μικρά θηλαστικά όπως ποντικούς, καθώς και αβγά και διάφορα αρθρόποδα, όπως σκορπιοί. Η μαγκούστα μυρίζει το έδαφος και γυρνά γύρω από βράχους και πέτρες στην αναζήτηση λείας. Αν το ζώο προσπαθήσει να φύγει, η μαγκούστα το καταδιώκει. Σκοτώνει το θήραμά της όταν και οι δύο τρέχουν δίνοντας ένα δάγκωμα στον λαιμό ή στο κεφάλι. Μολονότι η μαγκούστα τρώει φίδια, όπως η ιοβόλος κόμπρα, το κύριο κομμάτι της διατροφής του αποτελείται από μικρά ζώα που ζουν πάνω ή κάτω από το έδαφος. Η μαγκούστα είναι ταχύς και ευκίνητος κυνηγός έχοντας χοντρό τρίχωμα και υποδοχείς ακετυλοχολίνη, που την καθιστούν ανθεκτική ή απρόσβλητη στο δηλητήριο των φιδιών.[3] Είναι πάντα προσεκτική για θηράματα.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Πρότυπο:IUCN2011.2 Database entry includes a brief justification of why this species is of least concern
  2. Did you know about Indian Gray Mongoose http://ladywildlife.com/animals/indiangraymongoose.html Αρχειοθετήθηκε 2014-11-20 στο Wayback Machine.
  3. «How the Mongoose Defeats the Snake». Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2010. 
  4. Ladywidlife's Indian Grey Mongoose http://ladywildlife.com/animals/indiangraymongoose.html Αρχειοθετήθηκε 2014-11-20 στο Wayback Machine.