Ιμάμ μπαϊλντί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιμάμ μπαϊλντί
Πιάτο με Ιμάμ μπαϊλντί, συνοδευόμενο με γιαούρτι και ρύζι.
Προέλευση
Τόπος προέλευσηςΤουρκία
ΠεριοχήΜέση Ανατολή
Πληροφορίες
ΠιάτοΚύριο
Θερμοκρασία σερβιρίσματοςΖεστό
Κύρια συστατικάΜελιτζάνες, κρεμμύδια, σκόρδο, ντομάτες, ελαιόλαδο
ΠαραλλαγέςΡατατούι
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π)

Το ιμάμ μπαϊλντί είναι συνταγή της τουρκικής κουζίνας το οποίο επίσης παρασκευάζεται στην Ελληνική, στη Βουλγαρική και την Αλβανική κουζίνα. Η ονομασία σημαίνει «ο Ιμάμης μπαΐλντισε (λιποθύμησε)» επειδή, σύμφωνα με το θρύλο, ένας ιμάμης όταν άκουσε για το κόστος των υλικών και για το ελαιόλαδο που χρειαζόταν για την προετοιμασία του φαγητού, έχασε τις αισθήσεις του.[1]

Άλλο λαικό παραμύθι, αναφέρει ότι ένας ιμάμης παντρεύτηκε την κόρη ενός λαδέμπορου. Η προίκα της αποτελούνταν από δώδεκα βάζα από το καλύτερο ελαιόλαδο, με το οποίο ετοίμαζε κάθε βράδυ ένα πιάτο μελιτζάνες, με ντομάτες και κρεμμύδια. Τη δέκατη τρίτη ημέρα, δεν υπήρχαν μελιτζάνες στο τραπέζι. Όταν πληροφορήθηκε ότι δεν υπήρχε άλλο ελαιόλαδο, ο ιμάμης λιποθύμησε.[2]

Ιμάμ μπαϊλντί, με μπουρέκι ως συνοδευτικό.

Το βασικό συστατικό του ιμάμ μπαϊλντί είναι οι μελιτζάνες. Κατά την προετοιμασία, κόβονται κατά μήκος και αφού τηγανιστούν, γεμίζονται με διάφορα λαχανικά, όπως ντομάτα, κρεμμύδι ή μαϊντανό. Έπειτα ψήνονται σε φούρνο. Το πιάτο σερβίρεται ζεστό ή κρύο και συνήθως συνοδεύεται με ρύζι.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. John Ayto, The Glutton's Glossary: A Dictionary of Food and Drink Terms, Routledge, 1990, (ISBN 0-415-02647-4), p. 146.
  2. Gregory McNamee Movable Feasts: The History, Science, and Lore of Food, Greenwood Publishing Group, 2006, (ISBN 0-275-98931-3), p. 82.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]