Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννη Σύρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άποψη της Ποσειδωνίας.

Ο Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννη είναι ορθόδοξος ναός που βρίσκεται στην Ποσειδωνία (ή Ντελαγκράτσια) της Σύρου.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ναός χτίστηκε το 1870 χάρη στις δωρεές των Θεμιστοκλή Πετροκοκκίνου και Γεωργίου Βέλτσου, προτομές των οποίων έχουν δημιουργηθεί στον περίβολο της εκκλησίας.[1] Βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού, λίγα μέτρα μακρία από τη Λέσχη που ιδρύθηκε το 1922.

Ο Ζαννής Πετροκόκκινος έστειλε από την Αγία Πετρούπολη όπου ζούσε, πολύτιμα ιερά σκεύη και σημαντικές εικόνες του 19ου αιώνα.[1] Δωρεά της οικογένειας Πετροκόκκινου ήταν και το παλαιό Δημοτικό Σχολείο Ποσειδωνίας, που κτίστηκε το 1893 και σήμερα στεγάζει το νηπιαγωγείο του χωριού.

Το πανηγύρι του ναού γίνεται στις 29 Αυγούστου. Τις προηγούμενες δεκαετίες, κόσμος από όλο το νησί κατέφτανε εκείνη τη μέρα στην Ποσειδωνία και κατασκήνωνε στους γύρω χώρους και στα σκαλιά της εκκλησίας, ενώ οι δρόμοι γέμιζαν από πλανόδιους πωλητές αλλά και μικρά λούνα παρκ. Λέγεται ότι η τόσο μεγάλη ευλάβεια του κόσμου στη χάρη του Αγίου Ιωάννη οφείλεται στο ότι έσωσε κάποτε τον τόπο από μεγάλο πυρετό. Την παραμονή, στα γύρω αρχοντόσπιτα άναβαν δαδιά για να φωτίσουν τη νύχτα, ενώ στην κοντινή παραλία Φετουρή κατέπλεαν ιδιόκτητα φωταγωγημένα κότερα για να συμμετέχουν στη γιορτή. Μετά τον εσπερινό, γινόταν το πανηγύρι με ζωντανή μουσική, τραγούδι και χορό και το πρωί της εορτής ακολουθούσε η περιφορά της εικόνας του Αγίου με τη συνοδεία μπάντας.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Άγιος Ιωάννης www.syrosisland.gr

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]