Θωρηκτό Ντρέντνωτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το HMS Dreadnought (1906) της ομώνυμης κλάσης

Στη παγκόσμια ναυτική ορολογία με τον όρο Θωρηκτό Ντρέντνωτ εκτός από το καινοτόμο και για την εποχή του περισπούδαστο ομώνυμο Βρετανικό θωρηκτό HMS Dreadnought χαρακτηρίζεται και η καθιερωθείσα ομώνυμη κλάση αυτού.

Μετά τη ναυπήγηση του εν λόγω θωρηκτού πρωτοπόρου σε δύναμη πυρός, θωράκιση και ταχύτητα δημιουργήθηκαν τρεις κλάσεις περί αυτού του πλοίου:

  1. Κλάση "πρό-Ντρεντνωτ": Αφορούσε τα μέχρι της εποχής του θωρηκτά με παλαιότερη διάταξη πυροβόλων.
  2. Κλάση "Ντρέντνωτ": Αφορούσε θωρηκτά που ναυπηγούνταν πάνω στα σχέδια του ομώνυμου θωρηκτού, και στη
  3. Κλάση "υπέρ-Ντρεντνωτ": Που αφορούσε νεότερα θωρηκτά που υπερέβαιναν σε χαρακτηριστικά εκείνων του Ντρέντνωτ. Και υπήρξε γεγονός πως η κλάση αυτή συνεχώς εξελισσόμενη και βελτιούμενη με αύξηση των πυροβόλων από 305 χιλ. σε 334 χιλ. έφθασε αργότερα σε 381 χιλ. και τέλος σε 406 χιλ. με αντίστοιχη αύξηση της θωράκισης, της ταχύτητας και φυσικά και του εκτοπίσματος που κατέληξε στα τεράστια θωρηκτά των 35.000 τόνων αλλά και 45.000 τόνων.

Η Ιαπωνία μάλιστα διαρκούντος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου εφοδίασε το Αυτοκρατορικό της Ναυτικό με την ναυπήγηση δύο θωρηκτών 62.000 τόνων έκαστο με οπλισμό 9 πυροβόλων των 456 χιλ. Εξ όυ και δικαιολογημένη η κλάση σε "υπέρ-Ντρεντνωτ".

  • Το Ελληνικό Θωρηκτό Γ. Αβέρωφ πρόλαβε στην ναυπήγησή του την καινοτόμο διάταξη αυτού του τύπου θωρηκτού του οποίου αποτελεί ναυπηγικό και διαταξικό ομοίωμα.