Θωμάς του Γούντστοκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Θωμάς του Γούντστοκ

Ο Θωμάς του Γούντστοκ (7 Ιανουαρίου 1355 - 1397) ήταν ο 1ος δούκας του Γκλόστερ, 1ος κόμης του Μπάκινγκχαμ και 1ος κόμης του Έσσεξ. Ήταν το δέκατο τρίτο και μικρότερο τέκνο του βασιλιά της Αγγλίας Εδουάρδου Γ΄ και της Φιλίππης του Αινώ και ο πέμπτος γιος που επέζησε μέχρι την ενηλικίωση.

Γεννήθηκε στα ανάκτορα Γούντστοκ του Όξφορντσαϊρ. Παντρεύτηκε την Ελεονώρα του Μποχύν (1376) και κληρονόμησε τον τίτλο του κόμητος του Έσσεξ από τον πεθερό του, Χάμφρεϊ. Η μικρότερη αδελφή της συζύγου του, Μαρία, παντρεύτηκε τον μέλλοντα βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκο Δ΄, ανιψιό του Θωμά.

Δέχθηκε τον τίτλο του δούκα του Ωμάλ (1385) την ίδια χρονιά που δημιουργήθηκε το δουκάτο του Γκλόστερ.

Ο Θωμάς ήταν επικεφαλής των εξεγερμένων λόρδων (1388) κατά του ανιψιού του, Ριχάρδου Β΄, με φιλοδοξίες προκειμένου να ανεβάσει περισσότερο την θέση του, που στέφθηκαν με επιτυχία, οπότε και η θέση του βασιλιά έπεσε σημαντικά. Ο Ριχάρδος Β΄ που τον είχε σαν τον χειρότερο στόχο τον συνέλαβε στο Καλαί (1397) και τον φυλάκισε με την κατηγορία της προδοσίας.

Λίγο αργότερα δολοφονήθηκε με την έγκριση του Ριχάρδου.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Thomas of Woodstock, 1st Duke of Gloucester της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).