Θλίψη (Βαν Γκογκ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θλίψη, Βαν Γκόχ, The New Art Gallery Walsall, Garman Ryan Collection

Η Θλίψη είναι ένα από τα σκίτσα του Βίνσεντ βαν Γκογκ σχεδιασμένο το 1882. Το έργο δημιουργήθηκε μόλις δύο χρόνια μετά την απόφαση του βαν Γκογκ να γίνει καλλιτέχνης και απεικονίζει μια τριανταδυάχρονη έγκυο γυναίκα, την Clasina Maria Hoornik, γνωστότερη στους οικείους της ως Sien. Το έργο μπορεί να θεωρηθεί ως ένα απο τα αριστουργήματα του είδους του, το αποκορύφωμα μίας μακρόχρονης και αρκετές φορές αμφιλεγόμενης μαθητείας του καλλιτέχνη στην τέχνη της σκιτσογραφίας.[1] Το έργο ανήκει πλέον στη συλλογή Garman Ryan που βρίσκεται στην γκαλερί The New Art Gallery Walsall στην πόλη Walsall της M. Βρετανίας[2] ενώ στο παρελθόν αποτελούσε μέρος της ιδιωτικής συλλογής της Αμερικανίδας καλλιτέχνιδας και συλλέκτριας Sally Ryan η οποία κρατούσε το έργο κρεμασμένο στη μόνιμη σουίτα της στο ξενοδοχείο Dorchester Hotel του Λονδίνου.[3] Είναι μέρος μίας σειράς έργων στα οποία ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί την Sien για μοντέλο. Ο καλλιτέχνης αναφέρεται συχνά στο συγκεκριμένο έργο σε αρκετά γράμματά του με μεγάλη εκτίμηση και φαίνεται να το θεωρεί πολύ σημαντική δουλειά ενώ το περιγράφει ως το καλύτερο σχέδιο που έχω ζωγραφίσει.[4] Σ'ένα άλλο γράμμα του τον Ιούλιο του 1882, δηλώνει: θέλω να φτιάξω σχέδια που αγγίζουν κάποιους ανθρώπους. Η θλίψη είναι ένα μικρό ξεκίνημα [...] αλλά υπάρχει τουλάχιστον κάτι βγαλμένο απευθείας απο την καρδιά μου.[5] Το έργο συμπεριλαμβάνεται στον catalogue raisonné του Jacob Baart de la Faille, με τον αριθμό F929a.

Η σχέση με την Sien[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη συνάντηση του καλλιτέχνη με την Sien Hoornik φέρεται να συνέβη στη Χάγη τον Ιανουάριο του 1882 καθώς η νεαρή γυναίκα περιπλανιόταν στους δρόμους της πόλης έχοντας την πεντάχρονη κόρη της, Wilhelmina, στην αγκαλιά. Η Sien, έγκυος και άπορη, εθισμένη στο αλκοόλ και τον καπνό ενώ πηγές αναφέρουν πώς εργαζόταν ως πόρνη. Στον ένα χρόνο σχέσης τους το 1882 με 1883 ο Βαν Γκόγκ φρόντιζε την Hoornik ομολογουμένως απο συμπόνια και απο κάποια αίσθηση καθήκοντος. Απο την πλευρά της Sien η σχέση αυτή ήταν μια βολική λύση στις δύσκολες καταστάσεις της ζώής της.[6] Παρόλα αυτά λέγεται οτι ο Βαν Γκόγκ σχεδίαζε να τη παντρευτεί. Καθ' όλη την γνωριμία τους ο Βαν Γκογκ παρείχε στέγη στην Hoornik και εκείνη ως αντάλλαγμα ήταν το μοντέλο του.

Τον Ιούλιο του 1882 η Hoornik γέννησε ένα γιό, τον Willem, στο νοσοκομείο Maternity της Leiden και αμέσως μετά η ίδια και ο καλλιτέχνης μετακομίζουν σε ένα διαμέρισμα με στούντιο. Σύμφωνα με μαρτυρίες, αυτή ήταν μία ευτυχισμένη περίοδος για τον Βαν Γκόγκ.

Άλλες Εκδοχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

The lost version (F929)
A print (F 1655, JH 259)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Hughes, Robert (27 Οκτώβριος 2005). «The genius of Crazy Vinnie». The Guardian. 
  2. Accession number= 1973.128.GR
  3. Digger, Jo (2009). Extraordinary People: Portraits in the Garman Ryan Collection. The New Art Gallery Walsall. σελ. 56. ISBN 0 946652 93 7. 
  4. Jansen, Leo (2009). Vincent van Gogh - The Letters:The complete illustrated and annotated edition - Volume 2: The Hague 1881-1883. London: Thames & Hudson. σελ. 52. ISBN 978 0 500 23865 3. 
  5. Roskill, Mark (1963). The Letters of Van Gogh. Glasgow: Fontana. σελ. 155. 
  6. Digger, Jo (2009). Extraordinary People: Portraits in the Garman Ryan Collection. Walsall: The New Art Gallery Walsall. σελ. 32. ISBN 0 946652 93 7. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]