Θησεύς σώζων την Ιπποδάμειαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το γλυπτό σύμπλεγμα «Θησεύς σώζων την Ιπποδάμειαν» στην Πλατεία Βικτωρίας

Το γλυπτό σύμπλεγμα «Θησεύς σώζων την Ιπποδάμειαν» βρίσκεται στην Πλατεία Βικτωρίας της Αθήνας και πρόκειται για γλυπτική δημιουργία μέγιστης καλλιτεχνικής αξίας. Θεωρείται από τα πιο σημαντικά έργα υπαίθριας γλυπτικής του 20ού αιώνα στην Αθήνα[εκκρεμεί παραπομπή].

Το γλυπτό φιλοτεχνήθηκε στο Βερολίνο το 1906 από τον Γερμανό γλύπτη Γιοχάνες Πφουλ (Johannes Pfuhl, 1846 - 1914) και είναι κατασκευασμένο στις αρχές το 20ού αιώνα, το 1908, από γαλβανισμένο μπρούντζο σε εργοστάσιο της Γερμανίας. Η όλη γλυπτική κατασκευή στηρίζεται σε μαρμάρινη βάση οκταγωνικού σχήματος, όπου υπάρχει η εγχάρακτη επιγραφή ΘΗΣΕΥΣ ΣΩΖΩΝ ΤΗΝ ΙΠΠΟΔΑΜΕΙΑΝ. ΕΡΓΟΝ Ι. ΠΦΟΥΛ

Το γλυπτό απεικονίζει τον ήρωα Θησέα που, σύμφωνα με τον ελληνικό μύθο, σώζει την πανέμορφη Ιπποδάμεια, σύζυγο του βασιλιά των Λαπιθών Πειρίθου από τον μεθυσμένο Κένταυρο Ευρυτίωνα.

Το χάλκινο αυτό γλυπτό δωρήθηκε στο Δήμο Αθηναίων το 1927 και τοποθετήθηκε αρχικά στην Πλατεία Συντάγματος της Αθήνας, απ' όπου μεταφέρθηκε την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 1937 [1] στη σημερινή θέση του στην Πλατεία Βικτωρίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ζέττα Αντωνοπούλου, Τα γλυπτά της Αθήνας: Υπαίθρια γλυπτική 1834 - 2004, Εκδόσεις «Ποταμός», Αθήνα 2003.