Θεώρημα ισοδυναμίας των επιτοκίων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στις αγορές συναλλάγματος η γενική σχέση μεταξύ τρεχουσών και προθεσμιακών συναλλαγματικών ισοτιμιών προσδιορίζεται από το θεώρημα ισοτιμίας των επιτοκίων (interest rate parity theorem).

Σύμφωνα με το θεώρημα ισοτιμίας των επιτοκίων, οι επενδυτές θα πρέπει να κερδίζουν την ίδια απόδοση ανεξαρτήτως της χώρας επένδυσης, εφόσον έχει γίνει η κατάλληλη προσαρμογή κάθε φορά με βάση τον κίνδυνο της επένδυσης. Λαμβάνει υπόψη δηλαδή το γεγονός ότι επενδύοντας σε μια ξένη χώρα, η συνολική απόδοση επηρεάζεται και από τη διακύμανση της συναλλαγματικής ισοτιμίας μεταξύ του εγχώριου και ξένου νομίσματος. Η σχέση που εκφράζει το θεώρημα ισοτιμίας των επιτοκίων είναι η εξής:

[Προθεσμιακή συναλλαγματική ισοτιμία / Τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία] = (1 + τρέχον εγχώριο επιτόκιο) / (1 + τρέχον ξένο επιτόκιο)

Στην παραπάνω σχέση η προθεσμιακή και η τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία εκφράζονται σε μονάδες εγχώριου νομίσματος ανά μονάδα ξένου νομίσματος. Η σχέση ουσιαστικά υποδηλώνει ότι οι διαφορές στα επιτόκια μεταξύ δύο χωρών, συμψηφίζονται με τις αντίστοιχες διαφορές ανάμεσα στην προθεσμιακή και στην τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία των νομισμάτων των δύο χωρών. Εάν για κάποιο λόγο σε δεδομένη χρονική στιγμή δεν ισχύει η παραπάνω σχέση, θα λάβουν χώρα κερδοσκοπικές κινήσεις στις αγορές συναλλάγματος έως ότου ισχύσει. Το είδος αυτών των συναλλαγών το οποίο εν τέλει οδηγεί σε ισοτιμία μεταξύ των επιτοκίων ονομάζεται καλυμμένη κερδοσκοπία επιτοκίου (covered interest arbitrage).

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Eugene F. Brigham - Joel F. Houston: “Fundamentals of Financial Management”, Harcourt College Publishers
  • James C. Van Horne: “Financial Management and Policy”, Prentice - Hall International Editions
  • J. Fred Weston - Eugene F. Brigham: “Βασικές αρχές της χρηματοοικονομικής διαχείρισης και πολιτικής”, Εκδόσεις Παπαζήση

Διαδικτυακές πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]