Θεόδωρος Αγαλλιανός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θεόδωρος Αγαλλιανός
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1400[1]
Θάνατος10  Οκτωβρίου 1474[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςμεσαιωνική ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασυγγραφέας
ιερέας

Ο Θεόδωρος Αγαλλιανός ήταν λόγιος κληρικός που έζησε στην Κωνσταντινούπολη και άκμασε το 1453, την εποχή που αυτοκράτορας ήταν ο Κωνσταντίνος ΙΑ' Παλαιολόγος.

Είχε τα αξιώματα του δικαιοφύλλακα του κλήρου, του Παλατίου και ήταν οφφικιάλις, και οικονόμος της Αγίας Σοφίας. Ήταν άνδρας σοφός, υμνογράφος και εμπειρότατος στην εκκλησιαστική μουσική.

Ο Αγαλλιανός έγραψε διάφορα ποιήματα που φανερώνουν τις ανθενωτικές του ιδέες. Ως αυτόπτης μάρτυρας των δεινών που υπέστησαν το 1453 από τους Οθωμανούς οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης και των περιχώρων της, ο Αγαλλιανός συνέγραψε σχετικό έργο, με τον τίτλο: «Χρονικόν σημείωμα περί των υπό των Τούρκων επενεχθέντων κακών».

Πολλοί λόγοι και επιστολές του Αγαλλιανού διασώζονται σε χειρόγραφα στις βιβλιοθήκες της Οξφόρδης στην Αγγλία και του Εσκοριάλ στην Ισπανία. Ο λόγιος και φιλόσοφος Γεώργιος Αμιρούτζης έγραψε «Επιστολές» στον Θεόδωρο Αγαλλιανό σχετικά με το έργο (βιβλίο) του τελευταίου Επί της Θείας Προνοίας.

Συγγράμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Έγινε μάρτυς της άλωσης της Κωνσταντινούπολης και έγραψε Χρονικό σημείωμα περί των υπό των Τούρκων ενανεχθέντων κακών
  • Έγραψε επίσης Κατά Λατίνων, το οποίο δημοσιεύθηκε από τον Δοσίθεο.
  • Έγραψε ακόμη διάφορους εκκλησιαστικούς ύμνους και περί εκκλησιαστικής μουσικής. Τα μουσουργήματα αυτά σώζονται σε χειρόγραφα εξηγημένα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 (πολλαπλές γλώσσες) Virtual International Authority File. OCLC. Dublin. 27422547. Ανακτήθηκε στις 2  Μαΐου 2020.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]