Θεοφύλακτος Θησεύς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Θεοφύλακτος Θησεύς
Γενικές πληροφορίες
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιερέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΦιλικός

Ο Θεοφύλακτος Θησεύς, (Στρόβολος Λευκωσίας - ; ) ήταν Ελληνοκύπριος ιερωμένος, μέλος της Φιλικής εταιρείας και αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Αδερφοί του ήταν οι επίσης αγωνιστές της επανάστασης, Κυπριανός και Νικόλαος Θησεύς.

Το πραγματικό του όνομα ήταν Θεμιστοκλής και σπούδασε στην Ελβετία. Όταν έγινε ιερωμένος άλλαξε το όνομα του σε Θεοφύλακτος και έφτασε μέχρι το αξίωμα του αρχιμανδρίτη ενώ διεκδίκησε και τη θέση του επισκόπου Κερύνειας. Με το ξέσπασμα της Ελληνικής επανάστασης ξεσήκωνε τον Κυπριακό λαό μοιράζοντας επαναστατικά φυλλάδια, για τη δράση του αυτή αναγκάστηκε να καταφύγει στη Ρώμη και αργότερα στη Ρωσία διωκόμενος από τους Τούρκους. Το 1824 έφτασε στην Ελλάδα και πήρε μέρος σε μάχες κυρίως στην Πελοπόννησο όπου έχασε και το αριστερό του χέρι. Με το τέλος της επανάστασης βρέθηκε στα Ιεροσόλυμα και το 1833 επέστρεψε στην Κύπρο, αλλά εκεί κατηγορήθηκε από τους Τούρκους και επέστρεψε στα Ιεροσόλυμα. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα πέρασε στην Κωνσταντινούπολη.

Το 1842 εξέδωσε στην Αθήνα το βιβλίο του Οικιακή Οικονομία.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Στρόβολος ιστορία, γεωγραφία και σύγχρονη ζωή. Λευκωσία: Δήμος Στροβόλου. 2005. ISBN 9963-9196-0-Χ Check |isbn= value: invalid character (βοήθεια).