Θεμιστοκλής Πετροκόκκινος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θεμιστοκλής Πετροκόκκινος
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Θεμιστοκλής Πετροκόκκινος (Ελληνικά)
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητατραπεζίτης
Οικογένεια
Οικογένειαοικογένεια Πετροκόκκινου

Ο Θεμιστοκλής Π. Πετροκόκκινος ήταν Έλληνας έμπορος και τραπεζικός του 19ου αιώνα με καταγωγή από τη Χίο, που διετέλεσε κεντρικός τραπεζίτης της Βραζιλίας.

Ο Θεμιστοκλής ήταν μέλος της επιφανούς χιώτικης Οικογένειας των Πετροκόκκινων. Μετανάστευσε στη Βραζιλία, όπου έζησε για τριάντα περίπου χρόνια στην τότε πρωτεύουσα της χώρας Ρίο ντε Τζανέιρο, ασχολούμενος αρχικώς με το εμπόριο και στη συνέχεια με τον τραπεζικό κλάδο. Την περίοδο της βασιλείας του δεύτερου και τελευταίου Αυτοκράτορα της Βραζιλίας Πέτρου Β΄ ο Πετροκόκκινος διορίσθηκε διοικητής της αυτοκρατορικής Τράπεζας της Βραζιλίας (Banco do Brasil), που τότε ήταν η κεντρική τράπεζα της χώρας. Στη θέση αυτή παρέμεινε επί σειρά ετών, «έχων τιμήν σπανίως αποδιδομένην εις ξένους». Στη συνέχεια ίδρυσε και διεύθυνε για λίγα χρόνια άλλη μεγάλη τράπεζα, και ταυτόχρονα μεγάλη σιδηροδρομική εταιρεία «και ετέραν ιπποσιδηροδρόμου».

Στη συνέχεια ο Θεμιστοκλής Πετροκόκκινος εγκαταστάθηκε κοντά στους συγγενείς του στην Ευρώπη. Πέθανε στο Μόντε Κάρλο στις αρχές Απριλίου 1887.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Βενέτης, Αντώνης Ν.: «`Ενας `Ελληνας στη Βραζιλία», επιστολή στην Καθημερινή, 17 Ιουνίου 2014, σελ. 10
  • Νέα Εφημερίς, Aθήναι 12 Απριλίου 1887