Η αρπαγή της Θέτιδος (Αρχαιολογικά Μουσεία Βερολίνου αρ. F 2279)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η αρπαγή της Θέτιδος
Η πάλη του Πηλέα με την Θέτιδα: Ο Πηλέας σφίγγει την Θέτιδα,
ενώ εκείνη μεταμορφώνεται σε φίδια και ένα λιοντάρι.
ΟνομασίαΗ αρπαγή της Θέτιδος
Έτος δημιουργίαςτέλη 6ου, αρχές 5ου αι. π.Χ.
Είδοςερυθρόμορφη κύλιξ
Διαστάσεις13 εκ., διάμ. 34 εκ.
ΜουσείοΆλτες Μουζέουμ,
Βερολίνο
Αριθμός καταλόγουF 2279
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα

Η κύλιξ του Πειθίνιου είναι αρχαιολογικό εύρημα από το Βούλτσι.

Ιστορικό του ευρήματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βρέθηκε στο Βούλτσι και αγοράστηκε το 1834 από τον Μπούνσεν στην Ρώμη.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πάλη του Πηλέα με την Θέτιδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το εσωτερικό κοίλο είναι αγγειογραφημένο με την εικόνα του Πηλέα που μάχεται την Θέτιδα. Τα δύο πρωταγωνιστές επιβεβαιώνονται από τις επιγραφές «[Π]ΕΛΕΥΣ» και «ΘΕΘΙΣ». Ο Πηλέας σε στάση πάλης έχει περιζώσει με τα μπράτσα του την τεράστια θεά από την μέση της και την σφίγγει. Έχει δεμένες τις γροθιές του σε λαβή που αποδίδεται σε σχήμα μαιάνδρου. Η θεά προσπαθεί να ξεφύγει και μεταμορφώνεται σε φίδια που περικυκλώνουν τον Πηλέα και τον δαγκώνουν. Μεταμορφώνεται και σε λιοντάρι που ωρύεται στην πλάτη του ήρωα. Ο Πηλέας είναι ντυμένος με κοντό χιτώνα με κοντά μανίκια που καταλήγει παντού σε χελιδονοουρές. Έχει στη μέση ζωσμένο το σπαθί στην αριστερή μεριά. Στον δεξί αστράγαλο φοράει βραχιολάκι. Η μακρυά κόμη είναι δεμένη στον αυχένα με ταινία που στεφανώνει το κεφάλι. Η Θέτιδα φοράει μακρύ χιτώνα με μακρυά μανίκια. Το ύφασμα των χιτώνων του Πηλέα και της Θέτιδας είναι διακοσμημένο με σταυρουδάκια. Κάτω από τον χιτώνα φοράει στενό κορμάκι, ενώ στους ώμους έχει ριγμένο μανδύα, διακοσμημένο με στιγμορόδακες. Η μακριά της κόμη είναι και αυτή όπως του Πηλέα πιασμένη στον αυχένα με πλατύ διάδημα, που είναι διακοσμημένο με φαρδύ μαίανδρο. Η θεά είναι στολισμένη με στρογγυλά σκουλαρίκια στα αυτιά και βραχιόλια στα χέρια. Φίδια ξεκινάν από τα χέρια της και πηγαίνουν και τυλίγονται στο κορμί του Πηλέα, ενώ ένα μικρό λιοντάρι ακολουθεί την εντολή του του δίνει με την ανοιχτή δεξιά παλάμη της.

Γύρω από την εικόνα είναι γραμμένα το όνομα του καλλιτέχνη, έτσι ώστε μαθαίνουμε ότι «ΠΕΙΘΙΝΟΣ ΕΓΡΑΨΕΝ», καθώς και μια επιγραφή αφιερωμένη στον Αθηνόδοτο: «ΑΘΗΝΟΔΟΤΟΣ ΚΑΛΟΣ».

Τρυφερές σκηνές νέων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αγγειογραφία του εξωτερικού της κύλικος

Το εξωτερικό του αγγείο είναι διακοσμημένο με τρυφερές σκηνές νέων.

Στην Α' όψη εικονίζονται τέσσερα ζευγάρια αγοριών, και ένα αγόρι. Το αγόρι που φοράει μανδύα στέκει στο αριστερό άκρο της σκηνής και στηρίζεται στο ροζιασμένο ραβδί του με σκυμμένο το κεφάλι. Πιο δεξιά στέκει το πρώτο ζευγάρι. Ανταλλάζουν δώρα. Το αγόρι τοποθετεί ένα μήλο στο χέρι του συντρόφου του, ενώ δύο άλλοι του κρατάν το αριστερό χέρι. Ένα άλλο ζευγάρι στο κέντρο δύο αγόρια αγκαλιάζονται τρυφερά, ενώ ο μεγαλύτερος αγγίζει τον μικρότερο. Ο μικρότερος κοιτάει τον σύντροφό του στα μάτια. Κρατάει στο χέρι έναν αρύβαλο με δερμάτινο λουράκι. Ακολουθεί ένα ακόμα ζευγάρι σε παρόμοια στάση. Η εικόνα κλείνει στο δεξιό άκρο με το τέταρτο ζευγαράκι. Ο ένας νέος κρατάει ραβδί και αγκαλιάζει με την παλάμη του τον σβέρκο του συντρόφου του, ενώ αυτός του κρατάει το μπράτσο. Τα ζευγάρια είναι ντυμένα με μανδύες, από τους οποίους άλλοι είναι διάφανοι, και άλλοι είναι μπροστά ανοιχτοί για να φαίνεται το σώμα του νέου.

Η Β' όψη περιέχει τρία ζευγάρια από αγόρια και κορίτσια. Στο αριστερό άκρο ένα κορίτσι χαιρετά το ελαφρά ντυμένο αγόρι της. Στο κέντρο ένα άλλο κορίτσι με σκουλαρίκια πλησιάζει το αγόρι της και του χαρίζει ένα μήλο. Στο δεξιό άκρο ένα κορίτσι συνομιλεί με το αγόρι της, ενώ ανασηκώνει την άκρη του χιτώνα της. Εικονίζεται επίσης ένα κάθισμα με λιονταρίσια πόδια, ενώ κάτω από ένα άλλο κάθισμα κουρνιάζει ένα σκυλάκι.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]