Η Χρονιά του Δράκου (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Χρονιά του Δράκου
(The Year Of The Dragon)
ΣκηνοθεσίαΜάικλ Τσιμίνο
ΠαραγωγήΝτίνο ντε Λαουρέντις
ΣενάριοΜάικλ Τσιμίνο και Όλιβερ Στόουν
ΠρωταγωνιστέςΜίκι Ρουρκ, Τζον Λον, Ariane Koizumi, Ρέιμοντ Τζ. Μπέρι, Βίκτορ Γουόνγκ, Ντένις Νταν, Έντι Τζόουνς, Caroline Kava[1] και Jack Kehler[1]
ΜουσικήDavid Mansfield
ΦωτογραφίαΆλεξ Τόμσον
ΜοντάζΝοέλ Μπουασόν
Εταιρεία παραγωγήςMetro-Goldwyn-Mayer
ΔιανομήMetro-Goldwyn-Mayer και Netflix
Πρώτη προβολή16 Αυγούστου 1985 (1985-08-16)
Διάρκεια129 λεπτά και 133 λεπτά[2]
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής[2]
ΓλώσσαΑγγλικά

Η Ημέρα του Δράκου (αγγλικά:Day of the Dragon) είναι αστυνομική ταινία του 1985 σε σκηνοθεσία Μάικλ Τσιμίνο, με πρωταγωνιστές τους Μίκι Ρουρκ, Τζον Λον και Αριάν Κοϊζούμι. Το σενάριο έγραψαν ο Μάικλ Τσιμίνο και ο Όλιβερ Στόουν και αποτελεί μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου που έγραψε ο Ρόμπερτ Ντάλεϊ.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μίκυ Ρουρκ είναι ο Στάνλεϊ Γουάιτ, ένας παρασημοφορημένος αστυνομικός και βετεράνος του πολέμου του Βιετνάμ, που όταν παίρνει μετάθεση στην Τσάιναταουν της Νέας Υόρκης αποφασίζει να βάλει ένα τέλος στις εγκληματικές πράξεις. Ο Τζον Λον είναι ο Τζόι Τάι, ένας αδίστακτος νεαρός που σκαρφαλώνει στην κορυφή της εγκληματικής οργάνωσης των Τριάδων, με αποτέλεσμα να μπει τόσο ο ίδιος όσο και η εγκληματική οργάνωση στο στόχαστρο της αστυνομίας. Από κοινού με τον αστυνόμο Γουάιτ θα βάλουν τέλος στην εύθραυστη ειρήνη ανάμεσα στο νόμο και το οργανωμένο έγκλημα. Η ταινία πραγματεύεται θέματα όπως οι συμμορίες, το εμπόριο ναρκωτικών, ο ρατσισμός και τα εθνολογικά στερεότυπα.

Αντιδράσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αμέσως μετά την προβολή της ταινίας, ακολούθησαν πολλές αντιδράσεις. Μέλη της κινεζοαμερικανικής και ασιατικής κοινότητας επέκριναν την ταινία για την ανακριβή και γεμάτη στερεότυπα απεικόνιση των Κινέζων της Αμερικής και της Chinatown.

Άλλες πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Η ταινία ήταν υποψήφια για 3 «Χρυσά Βατόμουρα» (χειρότερη σκηνοθεσία, χειρότερο σενάριο και χειρότερη γυναικεία ερμηνεία).
  • Τα εξωτερικά πλάνα της Νέας Υόρκης ήταν στην ουσία σκηνικά χτισμένα κάπου στη Βόρεια Καρολίνα. Η δουλειά ήταν τόσο καλή που ακόμη και ο γεννημένος στο Μπρονξ, Στάνλεϊ Κιούμπρικ είχε πειστεί ότι ήταν αυθεντικά.
  • Στην ταινία χρησιμοποιήθηκε το, σήμερα δημοφιλές, περίστροφο «Desert Eagle» για πρώτη φορά.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]