Η Τέχνη (περιοδικό)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το μηνιαίο λογοτεχνικό περιοδικό Η Τέχνη[1] κυκλοφόρησε το 1898 και η σύνταξή του γινόταν αποκλειστικά στη δημοτική γλώσσα, καθιστώντας αυτό το πρώτο περιοδικό πριν από τον Νουµά. Η συγκεκριμένη περιοδική έκδοση συγκέντρωσε γύρω της νέους δηµιουργούς µε κοινό αίτηµα την ανανέωση της τέχνης και βέβαια τη γλωσσική αλλαγή. Το κύριο ενδιαφέρον των συντακτών της ήταν η εξοικείωση των Ελλήνων με τα σύγχρονα λογοτεχνικά ευρωπαϊκά ρεύµατα, -ιδιαίτερα τον συµβολισµό, κυρίαρχο ρεύµα κατά τη συγκεκριμένη εποχή στην Ευρώπη[2].

Συνεντεύξεις και αποσπάσµατα από έργα δηµοσιεύονταν προς διάδοση των ευρωπαϊκών αντιλήψεων. Ταυτόχρονα, µαζί µε δηµοσιεύσεις και παρουσιάσεις συγγραφέων όπως ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης[3], ο Καρκαβίτσας, ο Ξενόπουλος παρουσιάστηκαν εκεί και δημοσίευσαν συγγραφείς µε ανανεωτικές προθέσεις όπως ο Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, που ήταν και εκδότης του περιοδικού, ή ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης[4].

Το περιοδικό Τέχνη κυκλοφόρησε για έναν μόλις χρόνο, από το 1898 έως το 1899, αλλά κινήθηκε σε επίπεδα πρωτοπορίας σε ό,τι αφορούσε στη διεθνή ενημέρωση για τη λογοτεχνική κίνηση και σε επίπεδο συνεργατών[5].

Παραπομπές σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Η Τέχνη του Χατζόπουλου, 1898-1899», Τα Ελληνικά Περιοδικά ΙΙ 1 Περιοδικά του 19ου Αιώνα, Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, Αθήνα, 1980.
  2. Τωμαδάκης Βασ. Φρ. 1969-1970, «Νεοελληνική Βιβλιογραφία: Τα περιοδικά Τέχνη και Διόνυσος», ΕΕΦΣΠΑ20, 120-154.
  3. Παλαμάς Κωστής, «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης», Η Τέχνη 6, Απρίλιος 1899, 138-142.
  4. Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών: Κωνσταντίνος Θεοτόκης[νεκρός σύνδεσμος].
  5. Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών: Χατζόπουλος Κωνσταντίνος[νεκρός σύνδεσμος].

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]